Otillåtna friskolans hus var utdömt för övernattning – saknade brandskydd

Efter en inspektion i februari 2018 förbjöds Montessoristiftelsen Lära för livet att låta elever eller personal övernatta på övervåningen i huvudbyggnaden. Det dröjde över fyra år innan bristerna i brandskyddet åtgärdades.

ANNONS
|

När inspektörerna från Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, räddningstjänsten, gjorde en stickprovskontroll av skolans lokaler i Sätila februari 2018 fick brandinspektörerna information om att eleverna periodvis bor på skolan, i allt från en vecka och upp till en termin i taget.

Montessoristiftelsen Lära för livet har sitt säte i Varberg men de driver också en skolverksamhet utanför Sätila som kallas för Farm School eller Montessori Centre for Work and Study. Mark-Posten har tidigare skrivit om att skolverksamheten utanför Sätila saknar tillstånd från Skolinspektionen.

Det var dessa lokaler som brandinspektörerna från räddningstjänsten inspekterade.

– Det är en intressant fastighet. Det har varit förbud på plan två för att det var så dåligt brandskydd, säger brandingenjör Fredrik Lovén vid räddningstjänsten.

Vid inspektionen 2018 fick inspektörerna information om att eleverna bodde i två av de mindre stugorna intill huvudbyggnaden samt på övre våningen i huvudbyggnaden som är ett gammalt bostadshus.

Förbud att övernatta på övervåningen

Läraren bodde också på övre våningen i huvudbyggnaden och vid tillsynsbesöket bodde även en av föräldrarna till eleverna på övre våningen i huvudbyggnaden. Vid tillsynen var ett flertal sängar bäddade med sängkläder på övre våningen.

– Jag tror de hade verksamhet däruppe, jag tror de har sovit på plan 2. Mina kolleger kallade det för boenderum. Vi upptäckte det och la förbud på det.

Det kallas för ”föreläggande om förbud efter tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor”. Förbudet gällde övernattning på övre våningen i huvudbyggnaden. Det är okänt hur länge Montessoristiftelsen använt övervåningen för övernattning innan 2018.

Det fanns brandsläckare och brandvarnare men boenderummen var inte egna brandceller. Utrymningsvägen från övervåningen gick via en trappa inomhus eller en repstege.

Dörrar behövde bytas

Dörrarna till boenderummen uppfyllde inte säkerhetskraven och det samma gällde dörren mellan källarvåningen och bottenvåningen.

– Det saknades en alternativ utrymningsväg och det ser vi allvarligt på.

Vid brand eller rökutveckling från källaren eller bottenvåningen skulle möjligheterna för eleverna att ta sig ut från övervåningen ha varit begränsade.

I första vändan fick skolan tid på sig fram till maj 2018 att åtgärda bristerna så att förbudet skulle kunna hävas men det tog längre tid än så.

Fredrik Lovén säger att det dröjde till 15 november 2022 innan förbudet hävdes. Det rör sig alltså om cirka 4,5 år som skolan inte har fått lov att ha personer som övernattar på övervåningen i huvudbyggnaden. Det finns inget som tyder på att skolan ska ha brutit mot förbudet.

– Vi har inte fått in några tips om att de brutit mot det, säger Fredrik Lovén.

Om räddningstjänsten hade fått information om att någon brutit mot nyttjandeförbudet så skulle det kunna leda till ett vitesföreläggande, vilket i så fall är ett politiskt beslut.

Allra allvarligast skulle det förstås ha varit om det utbrutit en brand i en lokal belagd med nyttjandeförbud.

– Skulle någon skadas eller omkomma i en brand så är det försvårande för verksamheten, säger Fredrik Lovén.

När han gjorde en ny inspektion i huvudbyggnaden sommaren 2022 var det en byggarbetsplats.

Stiftelsen har bygglov för internatskola

Skolan lämnade nämligen in en bygglovsansökan hösten 2018 om att få göra om byggnaden, från bostadshus till lägergård eller internatskola.

Marks kommun beviljade bygglov för detta i juli 2019. Det innebär att Farm School sedan 2018 successivt har satt upp utrustning för att kunna uppfylla de brandtekniska villkoren för att ha en internatskola, inklusive en utvändig brandtrappa.

– De har nog haft ambitionen att fixa det, säger Fredrik Lovén.

Kommunens bygglovshandläggare Håkan Boström känner inte till bakgrunden till varför projektet tagit så lång tid eftersom han är relativt nyanställd.

Marks kommun godkänner enbart själva byggnaden, det är Skolinspektionen som avgör om byggnaden får användas för skolverksamhet i framtiden.

När Skolinspektionen besökte Farm School i Marks kommun, i december 2022, så fick myndigheten information om att det gick tre svenska och åtta utländska elever vid Farm School under höstterminen 2022. Det framgår inte var dessa bodde någonstans.

Mark-Posten söker företrädare för Montessoristiftelsen Lära för livet för en kommentar.

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

LÄS MER:Skolministern: Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta

LÄS MER:Föräldrar hyllar personalen på Björketorps förskola