Pensionär tvingas återbetala en kvarts miljon.
Pensionär tvingas återbetala en kvarts miljon. Bild: Johan Hallberg

Pensionär i Mark tvingas återbetala kvarts miljon till Pensionsmyndigheten

En pensionär i Marks kommun har fått ett återbetalningskrav från Pensionsmyndigheten på över en kvarts miljon kronor. Anledningen är att personen inte anmält att denne skaffat en ny partner.

ANNONS
|

Den 20 december fattades beslutet – 266 115 kronor ska betalas tillbaka till Pensionsmyndigheten på mindre än en månad. Anledningen är att en pensionär erhållit änkepension en längre tid, utan att uppge att hen hade gift om sig eller levde under äktenskapsliknande förhållanden.

Allting började med ett beslut om änkelivränta som fattades i slutet av 80-talet, i samband med det ska Markbon ha informerats om att änkelivräntan skulle upphöra om denne hittade en ny partner efter den förras bortgång. Drygt 30 år senare, när Markbon skulle gå i pension, uppdagades det att hen hade en sambo då denne i sin ansökan om allmän pension uppgav detta.

En grundläggande princip

När Markbon blev varse de felaktiga utbetalningarna skickade hen ett brev till Pensionsmyndigheten och uppgav att denne trodde att hen hade rätt till änkelivränta livet ut. I brevet uppgav Markbon att på grund av dödsfallet hade hen tagit hand om familjen och därav fått en låg pension.

Per Haglund, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten, förklarar att man som förmånstagare är skyldig att hålla koll på gällande regler för de förmåner man tar emot.

– Generellt innebär det en skyldighet att hålla sig informerad om vad som gäller oavsett hur lång tid som förflutit. Det är en grundläggande princip i svensk rätt, säger han.

Sammanboende under avsevärd tid

Pensionsmyndigheten menar att Markbon borde ha insett att denne inte hade rätt till änkepension, då myndigheten på 80-talet informerade om att den upphör vid vissa omständigheter.

– Rätten till änkepension upphör om änkan ingår nytt äktenskap. Rätten till änkelivränta upphör vid giftermål men även vid sammanboende under avsevärd tid, vilket är två år, säger Haglund.

Enligt beslutet har Markbon 30 dagar på sig att återbetala pengarna.

– Om den återbetalningsskyldige inte kan betala tillbaka hela beloppet inom 30 dagar finns det möjlighet att ansöka om en avbetalningsplan hos Försäkringskassan, säger Haglund.

LÄS MER:Så här blir budgeten för Mark kommande år

LÄS MER:Köket i Fotskäl vill sprida matglädje till äldre

LÄS MER:Matkassen är 20 procent dyrare: ”Horribelt”