Planerna på bergtäkt nära Ramhultafallet möter kritik från politikerna i Mark

Frågan om företaget S:t Eriks AB ska få starta en täkt för att bryta stenblock nära Ramhultafallet har väckt stort engagemang bland invånarna. Nu vill politikerna i bygg- och miljönämnden att ansökan kompletteras.
– Det finns en tydlig ståndpunkt bland de politiska ledamöterna att bergtäkt, det vill vi inte ha, säger Pelle Pellby (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

ANNONS
|

Mark-Posten har tidigare kunnat rapportera om den oro som finns bland Sätilabor gällande en eventuell bergtäkt naturreservatet Ramhultafallet. Tidningen har även skrivit om med den konsult som tagit fram ansökningen för projektet, som menar att ”en hel del” av den oro som finns grundas på missförstånd.

Men oron finns även bland de lokala politikerna, som nu signalerar att de vill ha mer på fötterna innan de tar ett beslut. Ett par av dem är direkt avvisande till ansökningen.

– Vad vi har gjort nu är att vi har tagit fram ett yttrande. Generellt sett finns det en tydlig ståndpunkt bland de politiska ledamöterna att bergtäkt, det vill vi inte ha, säger Pelle Pellby (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Det är företaget S:t Eriks AB i Staffanstorp som vill bryta Fjäråsgnejs vid fastigheten Lygnersvider 1:31. Det handlar om större block som kan användas som kantsten, till trappor eller utsmyckning i trädgårdar. Den planerade bergtäkten ligger nära ett naturreservat, ett Natura 2000-område och andra särskilt skyddsvärda områden.

Sjön Lygnern är vattentäkt och branterna räknas som riksintresse. Dessutom finns Ramhultafallet alldeles i närheten som lockar många naturintresserade, både från Sätila och längre bort.

– Vi är väldigt överens oavsett politisk färg. Det skulle inkräkta väldigt mycket på friluftsområdet. Det behöver göras fler utredningar angående föroreningar, buller och sediment. Det får ju inte komma ut i Lygnern som är vattentäkt, säger nämndens andre vice ordförande Peter Branshøj (M).

De kompletteringar till ansökan som miljöförvaltningen har föreslagit antogs av nämnden i torsdags.

Vattentäkterna måste värnas

Det handlar dels om dagvattnet och processvattnet, hur företaget ska förebygga att grumligt vatten rinner ut utanför verksamhetsområdet. Det får inte bli någon negativ effekt på vattenkvaliteten i de närliggande vattentäkterna. En annan synpunkt handlar om energi, där tjänstemännen i förvaltningen föreslår att så många maskiner som möjligt ansluts till elnätet istället för att bergtäkten använder dieselgeneratorer för sin energitillförsel. Ansökan behöver också förtydligas vad gäller bullernivåer och trafiksituationen.

– Vi är inte i ett läge där vi säger ja eller nej. Det är ju i ett område som ligger i anslutning till riksintressen. Det underlag som vi har är inte tillräckligt. Den ansökan som har inkommit behöver kompletteras, säger ledamoten Anna Stjernström (MP).

Pelle Pellby nämner att ett argument mot en bergtäkt är att kommunen hoppas på inflyttning till Sätila och att just friluftslivet och naturen är något som ska locka folk att flytta dit.

– Det är lite olyckligt, Sätila är en av kommunens tillväxtorter som vi satsar på, säger Pelle Pellby.

Bygg- och miljönämnden i Marks kommun kommer nu att skicka önskemålen om att ansökan ska kompletteras till länsstyrelsen, sedan kommer kommunen att få ta ställning på nytt när ansökan är komplett.

– Sedan är det ändå länsstyrelsen som tar beslutet, säger Peter Branshøj.

LÄS MER:Skanska vill utöka bergtäkt: ”Främst västerut”

LÄS MER:Planerad bergtäkt väcker oro bland Sätilabor

LÄS MER:Konsult: Bullret kommer att hamna under gränsen