Rånare använde unga kvinnor på Snapchat som lockbete

Göteborgaren trodde att han hade stämt träff med en tjej på Snapchat. I stället rånades han av hennes vänner. Nu döms en 19-årig Markbo och en jämnårig Boråsbo till fängelse för det brutala rånet.

ANNONS
LocationBorås|
|

Det var på kvällen den 27 januari förra året som det första av rånen genomfördes. En 20-årig kille från Göteborg hade fått kontakt med en tjej på appen Snapchat som han var ytligt bekant med och de stämde träff i Borås. Hans uppfattning var att hon var i övre tonåren.

”Hon frågade vad jag jobbade med och även en fråga som jag fortfarande kommer ihåg, har du bra lön. Hon undrade om sådant. Sedan började hon skicka sexiga bilder och visa sig, jag vet inte varför” berättar han i polisförhöret efter rånet.

Tjejen uppmanade honom att komma till Borås.

När han träffade henne vid stationen frågade han om var han kunde gå och kissa. Hon visade då upp honom på Krokshallsberget som ligger nära stationen. Efter några minuter, när han kissat klart, följde hon efter honom upp på berget.

Uppe på berget dök även ytterligare en tjej och två killar upp, den ene av dem hade mask för ansiktet. Alla verkade känna varandra.

Hotar att peka ut honom

Killarna kommer fram till Göteborgaren och sa att tjejen som han umgås med är minderårig. Under tiden gick de två yngre tjejerna åt sidan. Då hade båda killarna masker för ansiktet och de tog även fram knivar.

De hotade att filma honom och hänga ut honom som pedofil om han inte lämnade ifrån sig sina pengar och värdesaker. När han inte gav med sig eskalerade situationen snabbt, Göteborgaren blev slagen mot ansiktet. Han blev även skuren i handflatan med en kniv och slagen i magen. Sedan tog rånarna hans mobiltelefon, hörlurar, 3 700 kronor i kontanter, en jacka, en väska, ett silverhalsband samt en klocka.

Efteråt gick de fyra därifrån med hans tillhörigheter med uppmaningen att Göteborgaren skulle stanna kvar på berget i en timme. Efter en stund vågade han gå tillbaka och bad förbipasserande om hjälp att få vård och göra en polisanmälan.

Tar lång tid att återhämta sig

Göteborgaren drabbades av flera fysiska skador i samband med rånet, bland annat hade han skador runt ena ögat, näsan och en tand hade skadats. Han hade ett långt sår tvärs över handflatan som fick sys. Psykiskt har han mått dåligt under en lång tid efteråt.

– Det är en jättehemsk upplevelse och det kommer att ta lång tid innan han kan lägga det här bakom sig. Han känner oro över att vara ute bland människor och vem han kan lita på. Det har skapat oerhörda problem för honom. Han har ju utstått ordentligt med fysiskt våld och han var i underläge, säger brottsoffrets målsägarbiträde Hanna Larsson Rampe.

Efter rånet delade de två rånarna och tjejerna upp stöldgodset mellan sig, rånarna fick den största andelen. Markbon gick till en insättningsautomat och satte in 1 700 kronor i kontanter. Pengarna hamnade på ett konto som han döpt till ”Jaga kaniner”.

Liknande tillvägagångssätt

Det andra rånet genomfördes i mars i Stockholmsområdet och där var det enbart den 19-årige Boråsbon som agerade rånare, annars var det ett liknande upplägg. En av de yngre tjejerna från Boråsrånet var med även vid det andra rånet.

En kille, brottsoffret, stämde möte med en tjej på sociala medier. På mötesplatsen dök även en man upp, rånaren, och förklarade att tjejen är minderårig och hotade att filma och hänga ut killen som pedofil om han inte lämnar ifrån sig pengar och värdeföremål. Efteråt delade rånaren och tjejen på stöldgodset.

Målsägarbiträdet Hanna Larsson Rampe är övertygad om att rånet i Borås inte var någon slump.

– Det här är planerat utifrån att han ska tas till den här platsen. Det är ytterst allvarligt att man också engagerar yngre personer.

Hon känner inte till att det ska finnas några fler öppna ärenden där de två 19-åringarna är misstänkta.

– Det finns ju saker som tyder på att detta inte är första gången. Man har upptäckt att det här fungerar. Det här tillvägagångssättet, att man hittar någon att pressa på pengar, de är vanligt. Det har jag sett i många mål.

Två får fängelse

Rättegången hölls vid Borås tingsrätt. Boråsbon och Markbon har nekat till brott. Det är sammanlagt tre personer som döms för brotten.

Markbon som alltså är 19 år döms till ett års fängelse och till att betala skadestånd på sammanlagt 71 000 kronor.

Boråsbon, också 19 år, döms av Borås tingsrätt till två års fängelse för två rån och han ska även betala skadestånd på sammanlagt 85 000 kronor.

Tingsrättens bedömning är att det inte går att avgöra vem av de två 19-åringarna som stått för misshandeln eller knivskärningen utan att de har agerat tillsammans och i samråd. Därför döms de båda som gärningsmän och till fängelsestraff.

Samtidigt frikänns en 21-årig kvinna från Borås som också misstänktes för inblandning i rånet i Stockholmsområdet. Hon döms däremot att betala 30 dagsböter för ringa narkotikabrott.

De två yngre tjejerna som medverkade är inte straffmyndiga och hördes bara upplysningsvis under polisundersökningen.

– Jag är nöjd med den domen. Jag kommer inte att klaga självständigt, säger kammaråklagare Sofia Bryngelsson.

Elin Sars, försvarsadvokat för Markbon, har i dagsläget ingen kommentar till domen.

Häktad för andra brott

De båda nu dömda rånarna hade hunnit fylla 18 år när brottet begicks. Eftersom lagstiftningen ändrades innan brotten begicks så kan de inte tillgodogöra sig någon så kallad ungdomsrabatt.

Den 19-åriga Markbon sitter sedan i november häktad i väntan på rättegång, misstänkt för andra brott som har begåtts efter rånet. Det handlar bland annat om våldtäkt mot barn.

LÄS MER:Par misstänks ha skjutit mot kidnappad man

LÄS MER:Kvinna utsattes för våld under flera års tid

LÄS MER:Rån i Skene – vittne blev av med sin mobil