Rymlingen från Sis misstänkt för förberedelse till mord

Den man i 20-årsåldern som rymde från ett Sis-hem i Marks kommun är misstänkt för förberedelse till mord i Stockholm. Mannen sitter anhållen vid Boråspolisen.

ANNONS
|

Det var på onsdagseftermiddagen som personalen på ett Sis-hem i Marks kommun upptäckte att en av de placerade var försvunnen. Mannen efterlystes och ett stort sökpådrag med polishelikoptrar och hundpatruller tog vid.

Några timmar senare, klockan 21.51, gick polisen ut med information om att mannen hittas i Horred efter tips från allmänheten.

– De fick tag på honom när han sprang runt där i byn, säger Hans Andrén, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås.

Rymlingen är sedan tidigare misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott i Stockholm. I samband med rymningen blev han efterlyst. För närvarande sitter han anhållen vid polisen i Borås.

– Han sitter hos oss och ska köras till Stockholm, han var efterlyst för förberedelse till mord. Det är väl ett tag sedan tillbaka, säger Hans Andrén.

Rymde från rastgården

Själva rymningen ska ha skett från rastgården, men på vilket sätt han tog sig ut finns ingen information om.

– Han har försvunnit från rastgården, men hur han tog sig därifrån är oklart, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Statens Institutionsstyrelse (Sis) kan inte svara på hur mannen kunde rymma, saken ska utredas.

– Han har rymt från institutionsområdet. Hur de gått till i detalj vet jag inte, och kan inte gå in på det, vi utreder för att se vad som gått snett, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis.

Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis.
Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Rent allmänt är det inte ovanligt att Sis har ungdomar inför en eventuell rättegång. På grund av strikt sekretess kan inte Hell Fröding uttala sig om den placerade personen.

– Generellt sett har vi ungdomar som kan vara i väntan på rättegång, har personen inte restriktioner längre så kan ofta kommunen göra ett LVU, i väntan på verkställighet.

Hur ser ni på allvarligheten i den här rymningen?

– Det är allvarligt, vi utför institutionsvård och behandling, det är en LVU-placerad ungdom. Då är man placerad för eget beteende för risk för sig själv.

LÄS MER:Man omhändertagen efter rymning från Sis-hem

LÄS MER:Sis ungdomshem går upp i stabsläge: ”Drastiska åtgärder”

LÄS MER:Riksrevisionen granskar Sis särskilda ungdomshem