Så går det till när Systemet flyttar till Skene

Om lite mer än en månad ska Systembolaget lämna Kinna och flytta in i nya lokaler i Skene. Förberedelserna pågår för fullt och det kräver mycket planering.
– Det är inte bara för oss att gå dit och öppna en ny butik, säger butikschefen Johanna Wanneroth.

ANNONS

Hon tar emot Mark-Postens reporter någon timme före öppningsdags. Kollegorna är fullt sysselsatta med att köra runt pirror och placera ut flaskor på rätt hylla.

Ur högtalarna dånar det eurodance.

– Så här är det på morgonen. Det kanske inte är vad man förväntar sig men det är precis så det är. Det är bra med bra musik, då blir man på bra humör, säger Johanna Wanneroth.

Beroende på vem som jobbar kan det vara Rammstein, dansbandsmusik eller disco. Musiken underlättar också med tanke på det höga tempot som gäller när allt ska ställas på plats.

– Det är som ett träningspass på morgonen, säger butiksbiträdet Mike Sjöblom.

I de nya lokalerna i Kungsfors köpcenter som de flyttar till kommer det att finnas ett duschrum i anslutning till personalutrymmena. Det är en av flera fördelar som medarbetarna lyfter fram.

– Att det är 30 meter till gymmet är ännu bättre, säger butiksbiträdet Mattias Frantzén.

Det råder en förväntansfull stämning bland personalen men det återstår en hel del arbete.

Flytten av Systembolaget kräver noggrann planering

På whiteboardtavlan i lunchrummet finns det information om allt som ska göras. Det är viktigt med en bra planering för att förebygga stress och de har också en tät kontakt med huvudkontoret, som hjälper till med mycket av det praktiska.

– Det kommer att vara en intressant period som vi går in i nu. Den 15 november ska vi öppna en butik som är tipptopp. Samtidigt är det viktigt att vi har en bra arbetsmiljö. Det handlar egentligen bara om god planering, säger Johanna Wanneroth.

Hon började arbeta på Systembolaget som 20-åring för 15 år sedan och har jobbat i Kinna sedan 2019 tillsammans med 12 anställda. Att få vara med om att flytta en butik är en unik erfarenhet.

– Det här är en jättestor sak för mig och mitt gäng. Det är inte alla som får vara med och flytta en butik. Det kommer att vara en stressig period men vi gör det här tillsammans och det stärker teamet, Alla kommer med idéer. Det kan ju bara bli bra med en sådan här bra personalgrupp!

Hon inser att det är också är en stor händelse för både Kinna- och Skeneborna. Kunderna kommer även från grannkommunerna.

– För oss är det viktigaste att det blir så bra som möjligt för kunderna. Jag tror och hoppas att våra kunder kommer att bli nöjda med en ny och fräsch butik.

Solceller på utsidan av Kungsfors

Det nya Systembolaget kommer att vara till ytan ungefär lika stort och det kommer att innehålla samma sortiment men lokalerna kommer att vara bättre disponerade och mer moderna.

– Den här lokalen är egentligen för liten, det är trångt. Sedan kommer vi att få den senaste inredningen. Det kommer att bli en toppmodern butik. Det är också det första Systembolaget i Sverige med solceller i fasaden. Det tycker vi är jättehäftigt.

En annan viktig skillnad är att det kommer att finnas betydligt fler parkeringsplatser i närheten och att det kommer att vara betydligt lättare för lastbilarna att lasta av vid lastkajen. Sedan ett år tillbaka pågår ett bygge av ett stort lägenhetshus bakom gallerian i Kinna, det nya huset gör att lastkajen blir mer eller mindre blockerad.

– Det är en av de främsta anledningarna till att vi flyttar.

Johanna Wanneroth säger att chaufförerna har fått slita hårt den senaste tiden för att kunna klara att leverera varor till butiken.

Det kommer också att vara högre i tak i den nya lokalen. Det gör att de kan stapla på höjden på ett annat sätt på lagret och använda truckar.

– Vi har ingen truck nu i lokalen utan palldragare. Ur ett ergonomiskt perspektiv kommer det att bli mycket bättre.

Flera i personalen håller på att utbilda sig till truckförare.

– Att arbeta på ett Systembolag klassas som att jobba på en industri. Vi lyfter tungt och allt ska upp på våra hyllor, säger Johanna Wanneroth.

Att ett Systembolag flyttar till en annan ort är en smått unik händelse.

– Vi har varit i planeringsläget ganska länge. Första mötet var i februari men det är först nu efter sommaren som det har blivit på riktigt.

Systemet kommer inte att stänga

Hon var själv på plats i den nya butiken för första gången så sent som för någon dag sedan tillsammans med ett par medarbetare. Än så länge är det bara ett tomt skal men inom kort ska de börja flytta in inredning och, så småningom, varor.

– Vi behöver fylla butiken. Det kommer extrema varulass.

Under veckorna fram till 15 november kommer delar av personalen att arbeta med att inreda och fixa i ordning den nya butiken. Kollegor från andra butiker kommer att vikariera och hjälpa till i Kinna

– Det ska bli roligt. Jag tror jag talar för hela vår personal när jag säger att vi är jättepeppade.

Fram till flyttdatumet kommer den nuvarande butiken att se ut ungefär som vanligt. Det kan uppstå några luckor i sortimentet under ett par veckor. Det går bra att göra beställningar om någon vara saknas.

– Jag hoppas att kunderna är lite förlåtande. Jag upplever att kunderna är väldigt tillåtande. Det har varit väldigt positiva reaktioner från kunderna och de har också varit väldigt nyfikna.

Sedan kommer växlingen från den gamla till den nya butiken att ske över en natt.

– Vi stänger 14 november i Kinna och öppnar 15 november i Skene. Man kommer inte att stå utan Systembolag och det är bra för kunderna. Vi har ensamrätt på det vi säljer och vi måste stå för bra service.

Det nya Systembolaget kommer att vara fyllt med nya varor när det öppnar. Efter det kommer de varor som är kvar i den gamla butiken att successivt flyttas över till den nya.

Vid öppningen blir det en alkoholfri invigningsfest.

– Då firar vi stort. Det blir tårta och förhoppningsvis en röd matta, säger Johanna Wanneroth.

LÄS MER:Sveriges nya snabbmatskedja växer fram i Fotskäl

LÄS MER:Systembolaget lämnar Kinna – byter plats

LÄS MER:Så blev Hans-Erling kungen av Kungsfors