Så ska Martin Andersson (KD) leda partiet

Efter kommunvalet ingår Kristdemokraterna inte i något block och har knappt några nämndplatser. En stor utmaning för nya ordföranden Martin Andersson blir att hålla humöret i partiet uppe.

Martin Andersson (KD) är fullt upptagen med att torka trappuppgångar när Mark-Posten når honom. Till vardags jobbar han som fastighetsskötare. Men det är inte den enda sysselsättningen för nytillträdda ordföranden i Kristdemokraterna.

– Jag är ordförande i IFK Öxnevalla sedan 30 år och lägger tid på den anläggningen och med sponsring ideellt, säger han.

Markbladet var först med att skriva om KD:s nya ordförande och det låter nästan som att han blev övertalad att ta över rollen.

– Det är en fördel om det finns en ordförande vald. Det blev att jag tackade ja till slut och jag har svårt att göra saker halvhjärtat.

Besviken på partilinjen

Han har röstat på KD i 30 år och har tidigare haft plats i både kultur- och fritidsnämnden och arbetsutskottet där samt varit ledamot i plan- och byggnämnden (numera bygg- och miljönämnden).

I samband med senaste kommunvalet 2022 då KD fick nästan 8 procent av rösterna valde tidigare samarbetspartnern Moderaterna att starta en koalition med Sverigedemokraterna.

Ett beslut togs i KD att inte vara en del av ett samarbete med SD. Något Martin Andersson är kritisk till.

– Jag var fruktansvärt besviken på hur vi hanterade det inom partiet. Men det var ett majoritetsbeslut och det får man acceptera, säger han.

Vill ha två konstgräsplaner

Enligt honom handlar det om att få ut så mycket som möjligt av politiken, ett samarbete åt andra hållet hade han också kunnat tänka sig. Som det är nu har KD bara plats i barn- och ungdomsnämnden.

– Men men, politik är politik och det gäller att spela sina kort rätt.

Med det nya ledarskapet har de precis kommit igång med att staka ut kursen framåt med styrelse- och gruppmöte i måndags. Två hjärtefrågor är att småskolorna ska finnas kvar och att äldre ska kunna fortsätta bo på små orter även när de är i behov av omsorg.

– Personligen hoppas jag att vi ska kunna få till två konstgräsplaner som vi är i behov av här i kommunen.

Måste hålla humöret uppe

En av de stora utmaningarna framåt handlar om att hålla humöret i partiet uppe. Det är många som är besvikna och som hade velat ha platser i nämnderna.

– Vi har våra gruppmöten där vi pratar politik och får fokusera på det som händer framåt. Vi ska försöka fiska upp så mycket som möjligt från nämnderna och kanske bjuda in någon förvaltningschef som kan berätta om deras förvaltning.

I övrigt betonar han vikten av att ordna arrangemang och att synas på marknader och annat.

Det är långt kvar till nästa valrörelse men i nuläget ser Martin Andersson det som troligt att KD bedriver den på egen hand och tar tag i frågan om eventuella samarbeten när valresultatet är klart.

– Om man är ett parti mellan fem och tio procent i en kommun och ska ha någon sorts inflytande bör man på något sätt vara med en grupp med andra partier, det har jag lärt mig.

LÄS MER:Lägre priser hos Västtrafik gäller året ut – efter politiska turerna

LÄS MER:Som Lerins lärlingar – men i Mark – ”Jag älskar den här dagen”

LÄS MER:Nya äldreboendet kan kosta 95 miljoner kronor