Så ska Rydal utvecklas med internationellt samarbete

Prova på-bostäder och kulturupplevelser där konstnärer samverkar med lokalsamhället i Rydal. Det var två av förslagen som presenterades under tisdagen på Regionens hus i Göteborg.

ANNONS
|

– Vårt erbjudande består i att utveckla kopplingar mellan textilkonstnärer och lokalsamhället. Det unika i vårt förslag är de internationella kopplingarna, säger Christina Shearer.

Hon är intendent på Rydals museum. I det här sammanhanget är hon också projektledare för Becultour i Marks kommun. Förslaget från Rydal heter ”Create, Design & Engage”.

Rydals museum har sedan tidigare ett samarbete med brittiska Saltaire inspired och Julia Calver från det projektet medverkade också vid presentationen.

Becultour är ett treårigt europeiskt forskningsprojekt som involverar flera lärosäten och myndigheter i Sverige och Europa som syftar till att utveckla platser med tanke på kulturturism. I Västra Götalandsregionen är det de industrihistoriska besöksmålen Rydal i Marks kommun och Forsvik i Karlsborgs kommun som varit i fokus. Målet är att utveckla de platserna som besöksmål men också att bidra till en hållbar utveckling i lokalsamhället och stödja lokala företag och föreningar så att besöksnäringen inte blir den dominerande näringen.

Stöd av EU

På lång sikt kan det bli aktuellt att söka finansiering från olika utvecklingsfonder inom EU, därför vill Västra Götalandsregionen få fram konkreta förslag så att regionen kan vara med och söka finansiering.

– Vi håller på att ta fram den här handlingsplanen tillsammans med Saltaire i England, säger Rolf Danielsson vid föreningen Internationellt vävcenter som har sitt säte i Rydal.

Tanken med projektet är att samhället Rydal ska utvecklas vad gäller turism, näringsliv och föreningsliv.
Tanken med projektet är att samhället Rydal ska utvecklas vad gäller turism, näringsliv och föreningsliv. Bild: Ola Pilhem

Presentationen i Regionens hus inleddes med att handledarna Ruba Saleh och Philippe Drouillon från handelshögskolan ICHEC i Bryssel berättade om bakgrunden och tillvägagångssättet. De olika förslagen presenterades första gången i september i Bryssel och har vidareutvecklats efter det.

Vi ser en trend att fler söker sig till landsbygden. Det är också många som efterfrågar att bo enklare.

Tillfälliga bostäder för nyfikna

Det andra förslaget som gäller Rydal handlar om att skapa bostäder med korttidskontrakt i mindre orter, för de som vill testa på att bo på en ny plats eller har ett tillfälligt arbete.

– Vi riktar oss egentligen till alla mindre orter i Marks kommun och i regionen, säger Lovisa Kumlien.

Hon studerar arkitektur vid Chalmers högskola och har tagit fram förslaget tillsammans med färdigutbildade arkitekten Elisabet Arns och Eva Lacandler i Rydals byalag.

De vill skapa en plattform i form av en app och en hemsida där både större fastighetsägare och de som vill hyra ut en del av villan kan hyra ut en bostad för kortare perioder. Det kallas för Prova Bo - long term rentals och innehåller även en social nivå där de som funderar på om de vill bosätta sig på en ort kan få en introduktion och snabbt får ett socialt nätverk på platsen.

– Vi ser en trend att fler söker sig till landsbygden. Det är också många som efterfrågar att bo enklare, säger Elisabet Arns.

Christina Shearer på Rydals museum ser det som en möjlighet även för museets verksamhet, att kunna erbjuda en tillfällig bostad för gästande konstnärer.

Det projektet som hon själv är involverad i är redan i startgroparna, redan i maj vill de komma igång.

– Ja, det är snabbt. Vi kommer att gå ut med en inbjudan. I starten är det inte så mycket medel som behövs, vi har en bra grund att stå på, säger Christina Shearer.

LÄS MER:Tillsammans är ledordet – kontaktnät för kreativa

LÄS MER:Fotoentusiast oroar sig efter alla bränder i ödehus

LÄS MER:Bron över Husån byggs klar – trots försvunnet räcke