Sis-hemmet i Mark: “Personalen har tagit emot det väl”

Runtom i landet går Sis-ungdomshem upp i stabsläge. Detta på grund av ökade rymningar och andra avvikningar på flera platser. Men för Sis-hemmet i Mark är läget enligt verksamhetschefen under kontroll.

Det var P4 Göteborg som var först med att rapportera om att ungdomshemmen går upp i stabsläge efter att ha tagit del av interna dokument hos Statens institutionsstyrelse, Sis. Påståendet bekräftades också av stabschefen Helena Finér.

Orsaken är helt enkelt att det varit för många rymningar och avvikningar på flera enheter i landet. Problemet har eskalerat under inledningen av året. Men på Sis-ungdomshem Fagared i Öxnevalla har det inte inträffat några rymningar i närtid.

– Vi har haft ungdomar som inte har återkommit hit från obevakade hemvistelser när man är på behandlingsplaceringar. Det har skett men är inte särskilt vanligt, säger Karin Langeland som är biträdande institutionschef på Fagareds ungdomshem.

Hon berättar också att verksamheten följer de instruktioner som finns och att rutiner ses över.

– Vi tittar över deras säkerhetsbedömning och säkerställer att vi följer dem. Och att vi har personal för att täcka det. Och om vi inte har det så vidtar vi åtgärder, säger Langeland.

Hur har personalen reagerat?

– Jag tycker de har tagit emot det väl. Det var ju inga avvikningar härifrån Fagared som föranledde det. Vi har skött det bra och gör goda bedömningar. Personalen har tagit det bra., säger Karin Langeland.

LÄS MER:37-årig man döms till fängelse för misshandel

LÄS MER:Fem män får fyra års fängelse för narkotikasmuggling

LÄS MER:Missade redovisning för Mark-företag – döms till fängelse