Skeneföretaget Malwa skördar guld med sin skogsskördare

Malwa forest AB har hittat sin nisch och de flesta av skogsmaskinerna säljs på export. Snart är skördare nummer 300 klar för leverans. Nu behöver företaget utöka med ytterliga fyra medarbetare.

ANNONS

Sedan starten 2009 har grundaren Magnus Wallin och kollegorna byggt och vidareutvecklat skogsmaskiner i Skene. Deras skördare Malwa 560 som finns i olika varianter är nu inne på sin fjärde generation.

– Den har vi byggt 300 stycken av nu. Nummer 300 går ut under nästa vecka så det är en milstolpe, säger Magnus Wallin.

Företaget försöker hela tiden att hitta saker de kan förbättra.

– Vi är öppna för utmaningar. Vi har ett motto på företaget, ”hur svårt kan det vara?”.

Om konjunkturen för tillfället ser dålig ut i många branscher så ser det annorlunda ut i skogsbranschen. Exempelvis så ökar användningen av biobränsle och byggnadsvirke. Det gynnar skogsföretagen och maskintillverkarna. Samtidigt är den svenska kronan svag och det gynnar exportföretagen.

– Man får vara ödmjuk också. Vi har en världsbild som är otroligt bekymrande. Nu växer vi men det är viktigt att ha många kontaktytor så att vi kan parera med andra marknader och säkra tryggheten för våra anställda.

I början gick det lite knackigt för företaget men sedan 2014 och framåt har de mer och mer hittat sin framgångsformel.

Samma år anställde företaget en vd, Hans Lindberg. Han är fortfarande kvar på samma post. Magnus Wallin ville själv inte fastna i de administrativa rutinerna.

– Det var bra för bolaget, den insikten. Jag är en marknads- och produktmänniska. Jag har fokus på försäljning och produktutveckling.

Sedan 2014 har företagets omsättning stadigt ökat, i snitt med 17 procent per år de senaste åren.

– 2023 blir det mer, vi kommer att närma oss 25 procent.

Lokal underleverantör

Förra året såldes 50 maskiner, i år är målet 60 maskiner. Flertalet är skördare men Malwa säljer också skotare eller kombinationsmaskiner.

– Vi tillverkar inga komponenter. Vi konstruerar dem och lägger ut tillverkningen och sedan gör vi monteringen själva. Samarbetet med Berghems mekaniska är nyckeln till framgången.

Företaget Berghems mekaniska AB är grannar till Malwa i Skene skog och företagen har samarbetat ända sedan starten.

Nu är det aktuellt för Malwa att rekrytera två medarbetare till monteringen, en supporttekniker och en produktionstekniker. När dessa är anställda kommer företaget att ha totalt 30 medarbetare.

Skonsamma skogsmaskiner

Det är en relativt smal nisch med lite mindre och fysiskt lättare skogsmaskiner som gör att skogsbruket blir mer skonsamt.

Från början var målgruppen mindre svenska skogsägare, exempelvis privatpersoner med en liten skogsfastighet som bisyssla. Nu går maskinerna mest på export och mestadels till företagare.

– Förra året gick 70 procent på export och 85 procent av köparna är fullblodsentreprenörer. Det här är en jätteresa. Det är en helt annan affär. De här kunderna har ju sina maskiner för att kunna försörja sin familj.

Som en del av företagets utveckling så har Malwa byggt upp en kompetens för att även kunna erbjuda reservdelar och underhåll.

Privatkunderna finns kvar och Magnus Wallin upplever det som att skogsbruk i liten skala har blivit trendigt.

– Vi har flera kunder som hellre köper en Malwa än en Ferrari.

Research på Internet

På exportsidan dominerar Baltikum och det hänger ihop med att Malwas maskiner matchar väldigt specifika krav. Lettland och Estland har mycket sankmarker och där finns det statliga direktiv om att skogsmaskiner inte får väga mer än 9 ton.

– Det är väldigt svårt att sköta skogen där utan att förstöra den.

Malwa 560 väger mellan 6 och 7 ton beroende på utrustning och konkurrenterna har svårt att erbjuda skogsmaskiner som uppfyller de speciella kraven.

I Schweiz finns en annan typ av problematik, där är det ofta smala vägar längs bergssluttningarna och skogsägarna behöver smala maskiner för att kunna bruka sin skog. Malwas markandsandel i Kanada är koncentrerad till Quebec. Den fransktalande delen av Kanada domineras nämligen av de mindre, privata skogsägarna.

Magnus Wallin säger att det krävs en del research för att hitta de marknader där Malwas maskiner har en chans att ta en andel.

– Jag har ju ingen bakgrund i skog. Utan Google hade inte Malwa funnits, brukar jag skoja.

En annan marknad är de tätortsnära skogarna eller naturreservat där det är opraktiskt med stora skogsmaskiner. Det krävs att de kan röra sig på små ytor och arbeta med precision.

Ett speciellt fenomen är att i segmentet lätta skogsmaskiner så finns det tre svenska företag med stora marknadsandelar, både på hemmamarknaden och internationellt. Det är Malwa, Terri och Vimek AB.

– Vi är störst nu i omsättning med det kan snabbt ändras. Konkurrensen är en drivkraft, säger Magnus Wallin.

Malwa forest AB

2009 hyrde Magnus Wallin kontor och verkstad hos Berghems mekaniska i Skene och började ta fram skogsmaskiner tillsammans med kollegan Ludvig Johansson. Senare samma år bildade Magnus och hustrun Madeleine Wallin företaget Malwa international AB. Namnet är en ordlek med deras egna namn och blomman malva.

I samma veva stod den första skogsmaskinen klar. Den är för övrigt fortfarande i drift.

Efter det har företaget fortsatt att utvecklas i egna lokaler nära Berghems mekaniska i Skene skog, med fler anställda och nya modeller.

2022 låg omsättningen på 125,5 miljoner kronor. Skogsmaskinerna säljs i Sverige, Danmark, Estland, Finland, Kanada, Lettland, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Största ägare är Magnus och Madeleine Wallin, Investmentbolaget Chiffonjén och Jörgen Lillieroth.