Snart kan du ta ett dopp i nya bassängen

Kaskad har renoverats och dessutom fått två helt nya bassänger och en hel del andra nyheter. Nu är det bara någon månad kvar innan simhallen öppnar på nytt.

ANNONS
|

Renoveringen och nybygget har pågått i ett och ett halvt år men nu börjar bitarna falla på plats. Så sent som för en vecka sedan fylldes den nybyggda bassängen med vatten för första gången och simhallens anställda kunde få en bild av hur allt kommer att fungera.

– Det känns ju som att det närmar sig. Det ska bli väldigt spännande. Man är samtidigt lite orolig, har vi koll på grejorna? Hur mycket folk kommer det? säger enhetschef Madeleine Nilsson och skrattar.

Något invigningsdatum är inte bestämt ännu, det återstår en del arbete, kontroller och besiktningar innan allmänheten kan börja använda nya Kaskad.

Efter att anläggningen har testats och när alla förutsättningar är på plats så kommer de första besökarna att välkomnas till badet, planen är att det blir i februari.

Personalen återvänder

Personalen, de är ungefär 10 personer som arbetar i badhuset, har successivt börjat återvända till arbetsplatsen och flytta tillbaka saker som legat i olika förråd.

Några av badvakterna har varit utlånade till skolor och deltagit i idrottsundervisningen, bland annat för att lära ut hjärt- och lungräddning och sjövett. Madeleine Nilsson har haft sin arbetsplats i kommunhuset de senaste månaderna, hon började på sin tjänst i höstas.

Kommunens projektledare Ahmet Zejnulahu ser det som en rejäl ansiktslyftning för Kaskad.

– Jag själv längtar efter att få prova det och jag tror att de flesta Markbor känner likadant. Jag hoppas att de ska känna att de har fått ett schysst bad och att verksamheten ska känna likadant, säger Ahmet Zejnulahu.

De visar runt i byggnaden tillsammans med Mattias Salomonsson som är platschef hos huvudentreprenören Serneke.

– Det har inte varit några större problem. Det har ju varit pandemi men i stort sett har vi fått leveranserna som det var tänkt, säger Mattias Salomonsson.

Ny bastu och nya bassänger

Bland nyheterna som Madeleine Nilsson pekar ut finns en ny gemensam bastu där det går att använda doftoljor och det går att dämpa belysningen över bassängen. Tidigare har Kaskad haft vuxenkvällar och den möjligheten kommer att finnas även efter renoveringen.

Intill stora bassängen finns en gemensam bastu.
Intill stora bassängen finns en gemensam bastu. Bild: Gustaf Hallin

Det finns förstås även separat dam- och herrbastu i anslutning till omklädningsrummen.

Ahmet Zejnulahu berömmer bastun som har fått fin inredning och känns lockande.

– Snickaren har varit väldigt noga med detaljerna, säger Mattias Salomonsson.

En annan nymodighet är att den ”gamla” bassängen på 25 meter har justerats så att den nu har rätt mått för simtävlingar och dessutom har den utrustats med läktare.

– Båda bassängerna är redo för tävlingar. Simklubben Skene SOIS har ju inte kunnat vara här, det har fått åka till Svenljunga men vi hoppas att de vill etablera sig här igen, säger Madeleine Nilsson.

Nu har samtliga bassänger fyllts på med vatten.
Nu har samtliga bassänger fyllts på med vatten. Bild: Gustaf Hallin

Den största nyheten är annars tillbyggnaden där det finns en helt ny bassäng på 25 meter som alltså nyligen fyllts på med vatten för första gången. Det innebär att det blir en ökad flexibilitet med möjlighet för både simklubbar, motionärer och barn att samsas i de olika bassängerna. Dessutom finns en ny efterlängtad terapibassäng som kompletterar den som funnits sedan tidigare, med höj- och sänkbart golv. Den kan användas för olika typer av rörelseträning eller av simskolor.

Komplicerat projekt

Omklädningsrummen har tillgänglighetsanpassats och det finns omklädningsrum där familjer kan byta om gemensamt.

Andra nyheter som inte syns så mycket men som märks på annat sätt är att tekniken för vattenrening har moderniserats med ny teknik som gör att anläggningen sköter sig själv på ett annat sätt än tidigare. Mycket av tekniken finns under bassängerna. Det handlar om pumpar och sandfilter.

– Källaren är lika stor som här uppe. Det finns 50 ton sand exempelvis och utjämningstankar, säger Mattias Salomonsson.

Projektledaren Ahmet Zejnulahu beskriver det hela som ett unikt projekt och väldigt komplext eftersom det innehåller så många olika faktorer, som vattenrening och höga krav på täthet och energieffektivitet.

Solcellerna på taket ska ge 143 kilowatt-timmar och bidra till att minska elförbrukningen.

Budgeten för hela projektet låg på 143 miljoner kronor, prognosen visar på att det blir något dyrare och landar på 147 miljoner kronor.

LÄS MER:Extra allt i Kinnas nya resecentrum

LÄS MER:Första VM-medaljen för Skenefostrade simmaren

LÄS MER:Så lärde sig Marita Skogum att se helheten