Stal timmer från kyrkan och sålde i Mark– nu döms han

Mannen från Svenljunga använde företagets lastbil för att stjäla ved och timmer som han sedan sålde på flera orter i Mark. En av de drabbade är Svenska kyrkan.

ANNONS
|

Mannen som är 38 år och bosatt i Svenljunga var anställd vid ett åkeri och det var med företagets lastbil han vid ett stort antal tillfällen kört stulet virke till köpare i Sjuhäradstrakten.

Enligt domen var det en kollega som upptäckte mannens förehavanden. Kollegan ska ha ringt in till kontoret på företaget och sagt att ”saker var på fel ställe.”

Efter att ha kontrollerat mannens körningar med det datorsystem som alla lastbilar är kopplade till kunde man konstatera att det inte var första gången. Vid ett stort antal tillfällen under 2020 och 2021 hade mannen gjort körningar utöver de sedvanliga och sålt stulen ved, ofta i Marks kommun.

Sålde stulen

Exempelvis har han enligt domen sålt för 20 000 kronor i Sätila och för 6000 i Berghem. Vid flera tillfällen har stölderna skett nattetid.

Verksamheten verkar ha pågått under en längre tid och att det inte upptäckts tidigare beror enligt vittnesuppgifter i domen på att datorsystemet som registrerat det inte användes för att övervaka anställda under normala omständigheter.

Mannen döms nu för att vid nästan 30 gånger sålt stulen ved till ett värde av 293 500 kronor. De som enligt domen blivit bestulna är Sveaskog AB och Göteborgs stifts prästlönetillgångar.

Kyrkan drabbad

Enligt Per-Erik Hallin, egendomsförvaltare på Göteborgs stift är det här inget som hör till vanligheterna.

– Absolut inte, det är första gången jag hört talas om något sådant här, säger han.

Påföljden för mannen blir 64 000 kronor i böter, totalt 42 000 kronor i skadestånd till Sveaskog AB och Göteborgs stift samt som förverkat värde betala 293 500 kronor. Den sistnämnda summan är det sammanlagda belopp mannen fått betalt av köpare till den stulna veden.

LÄS MER:19-årig barnvåldtäktsman får sänkt straff i hovrätten

LÄS MER:Person inne på gymnasiet i Skene – försök till stöld

LÄS MER:Snart öppnar Kinnas nya pastarestaurang