Stanna eller flytta – starka åsikter om bibblan i Horred

En undersökning har visat på fukt i väggarna på Horreds bibliotek. Från kommunens håll finns tankar på att säga upp lokalerna, men det har mött starkt motstånd.
– Det är viktigt att biblioteket får vara kvar, säger byalagets ordförande Eva Andrée.

ANNONS
|

Biblioteket i Horred ligger i närheten av matbutiken, tandläkaren och kiosken, alldeles vid riksväg 41 som passerar orten. Lokalerna hyrs av kommunen, och i samband med att kontraktet skulle löpa ut vid årsskiftet beställdes en undersökning av teknik- och servicenämnden som skulle titta på i vilket skick lokalerna var, enligt Johan Lundblad, kulturchef på kommunen.

– De fann en del saker som behöver åtgärdas. Då föreslog teknik- och servicenämnden tidigare i år en flytt av biblioteket till några av kommunens egna lokaler vid Sjöbyskolan, säger han.

Då skulle det också kunna nyttjas som skolbibliotek, något som redan görs i exempelvis Sätila och Fritsla. Men förslaget har mött stark kritik. Horredsbygdens byalag startade en namninsamling i protest som 569 personer skrev på. Ordförande är Eva Andrée.

– Det är viktigt att biblioteket får vara kvar vid den centrala delen, intill Ica, vårdcentral och äldreboendet. Nu kan man köra in, parkera och göra alla sina ärenden. Om biblioteket flyttar upp till skolan så måste man köra upp enbart för det, säger hon.

Brant backe upp till Sjöbyskolan

När Mark-Posten provkörde backen upp till Sjöbyskolan och höjden där en stor del av samhället ligger slirade dubbdäcken i vinterväglaget. Och den gamla gymnastiksalen som föreslagits har också behov av upprustning.

– Jag kan förstå att man vill använda lokaler som kommunen äger men den uppe på skolan som nu varit i ropet har inte använts på flera år, säger Eva Andrée.

– Vi är en inflyttningsort vilket innebär att skolan eventuellt kommer att få fler elever, då kanske byggnaden måste användas för skolverksamheten, säger hon.

En i personalen på skolan, som inte vill framträda med namn, är också kritisk till en flytt till skolans lokaler. Det skulle innebära att biblioteksbesökare skulle behöva gå genom skolans område där barn ofta leker.

Under hösten har dialogmöten mellan kommunen och representanter för både byalaget och föräldragrupper på skolan hållits. Just nu ligger ett frågeformulär ute på kommunens hemsida där man kan framföra sina åsikter och ge förslag på nya lokaler. Kajsa Åberg är bibliotekschef i Marks kommun.

– Vi tog paus för att undersöka saken närmare, vad det finns för alternativ. Kan man åtgärda lokalen eller är det så att det finns någon annan lokal i anslutning till den här? säger Kajsa Åberg, och fortsätter:

– Det är roligt att det finns ett stort intresse och det måste vi ta hänsyn till, samtidigt som vi har prioriterade grupper att jobba mot och det är barn och unga. Så att lägga biblioteket i skolan hade gått hand i hand med de målen.

Än så länge är inget beslut taget och frågeformuläret kan besvaras fram till 15 januari.

LÄS MER:KLART: De ska styra de olika nämnderna

LÄS MER:Skilda åsikter bland Markborna om kommundansarna

LÄS MER:Så här blir budgeten för Mark kommande år