Museiteknikerna Hans-Göran Broman kollar att allt ser rätt ut från utsidan.
Museiteknikerna Hans-Göran Broman kollar att allt ser rätt ut från utsidan. Bild: Boel Ferm

Största julkalendern i Mark – i söndags tändes första fönstren

Från och med söndag den 27 november tänds fönster dagligen upp i den anrika byggnaden där Rydals museum huserar. Varje söndag bjuds det på olika workshops. Och Mark-Posten har med ett eget fönster för första gången.

ANNONS
|

Rydals museum satsar för fjärde året i rad på utomhusutställningen och adventskalendern ”Lysande fönster i Rydal”, då fönstren i Rydals fabriksfastighet tänds upp som luckor i en adventskalender.

Nästan alla kan vara med på Lysande fönster. Här finns allt från skolor, föreningar och konstnärer till fotografer och även denna tidning.

Skickliga museiteknikerna Hans-Göran Broman till vänster och Staffan Johansson i ljus t-shirt räknar ut måtten för att passa in Mark-Postens affisch. Det kommer att hänga en annan variant på insidan av museet.
Skickliga museiteknikerna Hans-Göran Broman till vänster och Staffan Johansson i ljus t-shirt räknar ut måtten för att passa in Mark-Postens affisch. Det kommer att hänga en annan variant på insidan av museet. Bild: Boel Ferm

Julmarknad och smide

Förutom julmarknad bjöds det på en workshop i att skapa vackra dekorationer i papper, origami. Och Kinna PRO informerade om sin verksamhet.

Utanför ingången stod smeden Thomas Blomgren och smidde vid en lockande eldstad.

Åttaåriga Arthur Von Kraemer håller stolt upp ett spett.

– Jag ville prova på, säger han.

Elever från Kulturskolan i Mark uppträdde, från vänster i bild lärare Helena Westin, eleverna Emma Andersson, Ines Ahlgren, lärare Margit Ragnarsson, enhetschef Tobias Karlsson. eleverna Antonia Zekic, Raphal André, Yann André och Linnea Walig. Ida Thörneby är ej med på gruppbilden.
Elever från Kulturskolan i Mark uppträdde, från vänster i bild lärare Helena Westin, eleverna Emma Andersson, Ines Ahlgren, lärare Margit Ragnarsson, enhetschef Tobias Karlsson. eleverna Antonia Zekic, Raphal André, Yann André och Linnea Walig. Ida Thörneby är ej med på gruppbilden. Bild: Boel Ferm

Thomas Blomgren hjälpte gärna till.

– Det är så roligt när unga visar intresse. Arthur var intresserad och ville prova, han fick låna mina handskar och jag höll i.

Invigning söndag 27 november 2022 av Lysande fönster i Rydal. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson invigde utställningen.
Invigning söndag 27 november 2022 av Lysande fönster i Rydal. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson invigde utställningen. Bild: Boel Ferm

Birgitta Andersson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden invigde ”Lysande fönster i Rydal” och del av Kulturskolans elever uppträdde.

Sedan var det dags att tända upp de första fönstren. På bottenvåningen var det Hantverksgruppen Akleja med ”Jul är kul” och en trappa upp tändes Kinna PRO:s fönster, ”Föreningen mitt i byn.”

”Lysande fönster i Rydal” är en adventskalender som visas i Rydals spinnerifastighet. Fönstren omvandlas till kalenderluckor i adventstid och tänds upp efter hand, med start första advent. I fönstren kan konstnärliga, kreativa och sagolika installationer skapade av förskolor, föreningar, skolor, företag, konstnärer och privatpersoner beskådas. På julafton, 24 december, tänds sista fönstret och kalendern visas sedan till och med 8 januari. Fönstren är tända klockan 5-9 och 15-24.

På måndag 28 november tänds Mark-Postens fönster upp, ”Nu är vi här” på andra våningen tillsammans med Sagofröknarna Monica Östebro och Maria Jourdanis ”Sagofigurernas julafton” på bottenplan.

Lysande Fönster i Rydal

Varje lucka i fönster i Rydal är en adventskalender och varje lucka är en installation.

Privatpersoner eller representanter från olika föreningar, företag, byalag och offentlig verksamhet kan vara med.

Inspirationen med en gigantisk julkalender är hämtad från Saltaire i England.

Samarbetet med Saltaire sker på flera sätt, bland annat genom att Rydals museum har en fönsterinstallation i Saltaire och Saltaire har en i Rydal.

Varje dag från och med 27 november till och med 24 december tänds nya fönster upp på Rydals museum och fram till den 8 januari 2023 finns fönstren upptända.

Lysande fönster i Rydal finansieras med medel från Marks kommun.

Lysande fönster i Rydal. Mark-Posten är med. Mark-Postens fönster tänds upp måndag den 28 november Och på insidan väntar en överraskning.
Lysande fönster i Rydal. Mark-Posten är med. Mark-Postens fönster tänds upp måndag den 28 november Och på insidan väntar en överraskning. Bild: Boel Ferm

LÄS MER:Tomtar, våfflor och glögg

LÄS MER:Nu är årets gran på plats

LÄS MER:Tygriket vände underläge till seger

LÄS MER:Felix, 23, uttagen till landslaget

LÄS MER:Första dagen på jobbet för Mark-Posten