Strålande affärer för elföretag -satsar på solceller

Intresset för solceller har ökat explosionsartat. Det innebär angenäma problem för företaget 2electrify i Örby som under en period var tvunget att stänga sin växel.

ANNONS
|

De skenande elpriserna under året har ökat intresset hos privatpersoner att montera solceller på taket. Antalet förfrågningar har ökat explosionsartat.

– Vi fick stänga växel och mejl ett tag för säljarna klarade inte av trycket, säger Fredrik Ung vd och delägare i Örbyföretaget.

På solsidan har bolaget sammanlagt 25 säljare, montörer och elektriker anställda.

– Det är här det händer mest.

Företaget startade i Mjöbäck i Svenljunga kommun för snart tio år sedan med fokus på mer traditionella elinstallationer men redan 2014 installerade företaget den första solcellsanläggningen hos en kund. Det gav mersmak. Företaget var också delägare i ett solcellsföretag under en period.

– Att skapa egen energi på sina egna villkor, det insåg vi redan då att det är något många kommer att vilja göra.

Intresset för att ha egna solceller på det egna villataket har ökat stadigt sedan 2014 och under energikrisen i vintras exploderade det. Kunderna stod på kö och 2electrify har plötsligt fått svårt att hinna med. Att kunder fått vänta på leverans har bland annat berott på sjukfrånvaro men också brist på erfarna montörer.

– Det är tråkigt att inte kunna leverera nu när solen skiner. Kunderna har väntat länge redan. Vi hinner med sex till sju anläggningar i veckan. Där gör vi allt för att komma ikapp så att kunden får sin anläggning i tid.

När Fredrik Ung berättar om företagets målsättning och visioner så handlar det mycket om att blicka framåt, att hitta en nisch som är framtidssäker.

Uppmuntrar ungdomar att söka

Nu står solenergidelen för den största delen av omsättningen. Förutom solceller har företaget börjat installera elbilsladdare och även batterilagring hos kunder.

Sedan handlar det inte bara om att göra bra affärer utan också om att ta vara på den värld vi lever i.

– Jag drivs av att vi ska få en stor hållbarhet både i verksamheten och i miljön. Vi ska bo här ett tag till och då ska vi se till att allting funkar.

Fredrik Ung är även med i Marks kommuns arbetsgrupp för kompetensförsörjning. Han uppmanar ungdomar att söka till utbildningar inom el- och energiområdet.

– Det kommer definitivt att finnas jobb. Det kommer inte att bli mindre att göra.

Han nämner bland annat att infrastrukturen behöver byggas ut med fler laddstationer för bilar och bättre kablar.

2electrify har flera ben att stå på. Det är en trygghet med tanke på att byggbranschen saktar in när det byggs färre småhus. Elpriset kommer förmodligen att stabiliseras så att det inte blir samma stora efterfrågan på solceller som det varit det senaste året.

Solcellerna står för närvarande för mellan 55 och 60 procent av företagets verksamhet. Sedan följer entreprenad. För tillfället gör 2electrify alla elinstallationer i de 205 lägenheter som samarbetspartnern Tuve bygg bygger åt Balder i Västra Frölunda, Göteborg.

Nyfikna på ny teknik

De andra delarna består av service och verkstad. Servicedelen gör installationer, bland annat i nybyggda småhus åt partnerna Mjöbäcksvillan. Verkstadsdelen gör elcentraler och annan utrustning som behövs vid installationerna.

– Vi försöker tänka lite annorlunda än vanliga installationsföretag.

En relativt ny produkt som de håller på att introducera är batterilagring. Där finns kunderna bland annat inom den tunga industrin. Det handlar om batterier i containerstorlek som 2electrify hyr ut och installerar. Stora företag som förbrukar mycket el kan använda batterilagringen för att styra sin förbrukning och jämna ut effekttopparna. Det kan till exempel vara en industrilokal med solceller på taket som laddar batteriet när solen skiner och sedan använder den lagrade energin när behovet är som störst.

Ska flytta till Skene

När företaget flyttade till Örby 2017 hade det tio anställda. 2021 köpte 2electrify upp Sätila elservice och den personalen som följde med därifrån utgår numer från de gemensamma lokalerna.

Nu är företaget uppe i totalt sextio anställda plus inhyrd personal, totalt arbetar närmare 70 personer i företaget.

Det innebär att de börjar bli trångbodda. 2electrify planerar för nästa flytt, till större lokaler i centrala Skene. Närmre bestämt ska de flytta till det som kallas för Hans K-fastigheten.

– Vare sig vi vill det eller inte så blir vi fler hela tiden. Vi rekryterar hela tiden. Det stora problemet just nu är att få tag i folk.

Utvecklingen märks på omsättningen. Förra året omsatte företaget 74 miljoner kronor, sedan dess har det gått brant uppåt.

– Det har gått fort. Som det ser ut nu klarar vi 125 miljoner kronor för 2023, säger vd Fredrik Ung.

LÄS MER:"Håll käft & ät" – unika restaurangen i Fritsla

LÄS MER:Nu ska Tygriket sluta elda upp tyger – nya EU-regler kommer

LÄS MER:8 000 år av jakt– nu kommer föreläsningen till Fotskäl