Vattenfall har påbörjat återstarten av Ringhals 4.
Vattenfall har påbörjat återstarten av Ringhals 4. Bild: Mia Höglund

Uppstarten av Ringhals 4 har påbörjats

Sedan i slutet av augusti förra året har Ringhals 4 varit avstängd efter att flera elvärmare i tryckhållaren överhettades och gick sönder. Nu meddelar Vattenfall att de har påbörjat återstarten av reaktorn.

ANNONS

Den planerade återstarten av Ringhals 4 var först satt till den 31 januari efter att reaktorn varit avstängd för reparationer sedan i slutet av augusti förra året. Men flera smärre problem har gjort att uppstarten skjutits upp flera gånger men nu meddelar Vattenfall att återstarten har påbörjats.

– Att starta reaktorn är en process som tar lite tid. Det tar dessutom lite extra tid när den har stått still ett längre tag, säger Anna Collin presschef på Ringhals.

För närvarande är den första turbinen infasad och Ringhals 4 levererar just nu ungefär 40 procent av sin totala kapacitet till elnätet.

– Vi kommer snart påbörja starten av den andra turbinen också och sedan tar det lite tid innan den kommer upp i effekt och vi kommer göra lite prover under de fösta 20 timmarna. Men i mitten av nästa vecka räknar vi med att kunna leverera full effekt igen, säger Anna Collin.

Sedan är det tänkt att Ringhals 4 kommer köra med full effekt fram till augusti då reaktorn stängs av för revision.