Polisen i Västra Götaland varnar nu för bedragare – som låtsas vara poliser. Bilden är en arkivbild.
Polisen i Västra Götaland varnar nu för bedragare – som låtsas vara poliser. Bilden är en arkivbild. Bild: Filip Landqvist

Varningen: Bedragare låtsas vara poliser

Polisen i Västra Götaland varnar nu för bedragare – som låtsas vara poliser.
– Det är allvarligt, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var under torsdagen som polisen i Västra Götaland, på sin hemsida, berättade att de identifierat ett nytt tillvägagångssätt gällande telefonbedrägerier: Gärningspersoner som ringer upp från nummer 010-114 14.

I veckan har polisen i region Väst uppmärksammat fall där det stått 010-114 14 i telefondisplayen när bedragare har ringt upp.

Polisen: ”Är allvarligt”

I ett annat fall ska en gärningsperson i första hand ha uppgett sig vara från banken. När målsäganden inte trott på detta och avslutat samtalet har det ringt på nytt.

”Gärningspersonen har då uppgett att det är från polisen och att de har fått kännedom om att någon försökt genomföra ett bedrägeri och begärt att få bankuppgifter för att hantera fallet.”, skriver polisen och upplyser:

”Det står inte 010-114 14 när polisen ringer upp. Polisen ringer aldrig upp och begär uppgifter om kontonummer, inloggning via bank-id, personliga koder eller liknande.”

– Vi vill att allmänheten ska bli varse hur förslagna bedragarna är. De hittar hela tiden nya modus och blir mer orädda, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson, och ger sin syn på att bedragarna anspelar på polisens telefonnummer:

– Det är allvarligt.

– Det (bedrägerier) är i många fall mycket tragiskt, personer blir av med stora besparingar. Det vill vi förhindra å det grövsta.

Det är väl ett brott bara i sig att utge sig för att vara polis – föregivande av allmän ställning?

– Ja, det stämmer. Det är straffbart i sig.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.