Vindkraftsplanerna i Halland - så påverkar de Mark

Ett nytt vindkraftsprojekt har startat i Halland, bara någon kilometer från kommungränsen mellan Varbergs och Marks kommuner. Företaget bakom projektet är beredda på en lång process innan det blir verklighet.

ANNONS
|

Det rör sig om nio vindkraftverk som planeras bli 250 meter höga. Det är den höjden som är standardhöjd nuförtiden.

– Det behöver inte betyda att det blir nio men man föreslår det. Jag tror inte att man kommer att kunna se så mycket, säger Niels Reise.

Han är kommunikationsansvarig för företaget ENBW i Falkenberg som står bakom projektet.

Enligt de mål som företaget har angett i underlaget beräknas Vindkraftpark Holm kunna producera ungefär 213 000 MWh/år vid en installation av nio vindkraftverk.

”Produktionen skulle bidra till att uppnå klimatmålen samt möjliggöra export av förnybar elenergi”, skriver företaget.

Än så länge ligger planerna långt in i framtiden. Niels Reise säger att tillståndsprocessen för vindkraftparker i Sverige kan i genomsnitt ta upp till tolv år.

Trots det skriver företaget ENBW att byggstarten kan ske redan 2027 eller 2028. Förutsättningen är förstås att processen rullar på utan hinder fram till dess.

Berörda ska få tillfälle att yttra sig

I år är planen att projektet ska gå ut på samråd med allmänhet och särskilt berörda och 2024 ska ansökan lämnas in.

Projektet kommer framförallt att påverka Varbergs kommun och indirekt Mark.

Från Marksidan är att avståndet mellan vindkraftparken och närmaste samhälle omkring tre kilometer. Niels Reise vill inte spekulera i hur synliga vindkraftverken kommer att vara därifrån.

– Närmaste samhälle borde vara Torestorp. Marken är kuperad och det är skog däremellan. Från en kulle kommer man att kunna se några av dem, säger Niels Reise.

Även mindre samhällen som Prästhult och Älekulla i Marks kommun samt Flahult och Gunnarsjö i Varbergs kommun ligger relativt nära.

Samtliga ligger mellan 3 och 8 kilometer från de planerade vindkraftverken. Även med tanke på det avståndet och med placeringen i en annan kommun så är det något som eventuellt kommer att påverka invånarna i sydvästra delarna av Marks kommun.

Kommunledningen och tjänstemän i Marks kommun har fått en första information i form av ett underlag inför det som kallas för ett avgränsningssamråd där det är de berörda kommunerna och länsstyrelsen som informeras. Senare i år väntar ett samråd med allmänhet och särskilt berörda.

Natur och djurliv ska undersökas

I ett nästa steg kommer växtlighet, djurliv och andra faktorer att undersökas och inventeras av externa experter för att kunna göra en miljökonsekvensbeskrivning. Först efter det är det dags för att lämna in en eventuell ansökan om tillstånd.

Vanliga frågor i samband med vindkraftsetableringar brukar handla om hur synliga de är men också om det kan uppstå störande buller.

– Nutida moderna vindkraftverk har en signifikant lägre ljudnivå än vad de för bara ett antal år sen. Man måste vara nära för att höra någonting, säger Niels Reise.

En sak som Niels Reise framhåller i samband med projektet är att ENBW har en helhetssyn i sina projekt. De bygger inte bara vindkraftverk utan de står för driften och planerar att stanna kvar långsiktigt som ägare.

Det innebär också att de försöker hitta sätt att ge något tillbaka till lokalsamhället. Den traditionella lösningen som vindkraftsbolag brukar använda sig av har varit någon form av den så kallade bygdepengen till de samhällen som ligger närmast vindkraftparkerna. Andra lösningar skulle kunna vara förmånliga elavtal.

– ENBW är ett företag som har insett att bygger man något så ska det komma hela lokalsamhället till gagn.

När ett vindkraftverk etablerar sig så innebär det också ofta att elnätet måste förstärkas eftersom kraftverken behöver ha bättre kapacitet i ledningarna för att kunna leverera elen. Det underlättar i sin tur ofta för boende i glesbygden att kunna installera egna solcellsanläggningar eller laddare till sina elbilar.

Marks kommun har fått information

Marks kommun har ännu inte yttrat sig eftersom projektet ännu är i sin linda. Frågan var med som en informationspunkt vid kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare i våras.

– När vindkraftsbolaget går ut med ett samråd så kommer det att bli mer markant, säger Julia Lindahl översiktsplanerare i Marks kommun.

Det är annars glest mellan vindkraftverken i kommunen. I kommunens översiktsplan så finns det ett ställningstagande som innebär att inga större vindkraftparker ska få etablera sig i kommunen.

– Det är ganska nära kommungränsen men det är ganska långt från våra orter. Vi vet väldigt lite än så länge.

Reglerna säger att vindkraftverken ska placeras minst 1 kilometer från bebyggelse, i det här fallet handlar det om cirka 3 kilometer.

Marks kommun får lov att yttra sig i ärendet men i sista änden är det Varbergs kommun som äger frågan.

– Vi kan bara säga vad vi tycker, vi kan inte påverka andra kommuners markanvändning.

LÄS MER:Så ska Horred växa – plan för 95 nya bostäder

LÄS MER:Jan Ericson (M) varnar för det ekonomiska läget

LÄS MER:Strålande affärer för elföretag -satsar på solceller