Vingel och mingel på årets Cykelfest i Mark

Såg du ovanligt mycket hjälmar i Kinnatrakten under lördagen? Då såg du antagligen några av deltagarna i årets Cykelfest i Mark där över 100 personer cyklade runt och åt middag hos varandra.
– Många säger att det är årets höjdpunkt, säger Henrik Lund.

ANNONS
|

Vid Padelzone i Kinna skiner solen på de cyklister som börjar trilla in. Det är här de samlas innan de sprids för vinden, hem till varandra för att bjudas eller bjuda på mat och drinkar.

– Jag hade egentligen inte tänkt vara med förra året men så var jag det och blev tilldelad guldhjälmen, säger Henrik Lund.

Att få guldhjälmen innebär att man är en av fyra som arrangerar nästa års cykelfest. Henrik Lund fick uppdraget tillsammans med Jessica Jokisalo, Sandra Andersson och Fredrik Andersson.

– Det är inte gjort i en handvändning, det är jättemycket jobb, säger Henrik Lund.

Öppnar kuvert vid olika tillfällen

Idén är att dricka fördrink och äta förrät, huvudrätt och dessert, allt på olika platser i olika personers hem. Som deltagare är man alltså ansvarig för ett moment och får ta emot ett gäng främlingar i sitt hem.

Inne på Padelzone är det ansvariga gänget fullt upptagna med att dela ut påsar till paren. Förutom lite goodie bag-grejer från exempelvis Victorins i Kinna och Svensk Fastighetsförmedling (som även stödjer Cykelfest på andra sätt) finns där fyra kuvert.

Första kuvertet öppnar man efter samlingen och får reda på vart man ska cykla för att få sig en fördrink. Vid senare givna klockslag öppnar man övriga kuvert och får adressen till förrätten och så vidare.

Caroline och Filip ska fixa fördrink

Caroline Claesson har precis hämtat ut sin påse tillsammans med Filip Lené.

– Vi var med för sju år sedan och först nu är vi med igen. Det är en rolig grej, det är roligt att träffa nytt folk, säger hon.

De är ansvariga för att ordna fördrink.

– Det blir en, ja det heter ju något men det har jag glömt. Men det är gin, björnbärslikör, sockerlag, citronjuice och färska björnbär, säger Filip Lené.

Är man lite nervös nu?

– Ja, lite kanske, säger Caroline Claesson.

Tanker ni vara med hela kvällen?

– Ja, det hade vi tänkt, säger Filip Lené.

Cykelfesten avslutas med fest på Anatolias grill i Skene. Men det är inte alltid hela skaran dyker upp.

– Ibland blir vissa för fulla eller så har man hamnat på ett trevligt ställe som man inte vill lämna, säger Henrik Lund.

Men det kan också gå åt andra hållet.

– Man kan ju hamna på ställen där det är jävligt torrt, säger han.

Att få allt att klaffa är något av en logistisk mardröm. Inte bara ska samtliga par vara på fyra ställen under samma kväll, det ska stämma tidsmässigt vilket gör att en rutt inte kan gå från Örby till Kinna och till Örby igen. Lägg till allergier på det. En tidigare arrangör har utvecklat ett program för ändamålet men ändå krävs många timmars jobb.

Avhopp i sista sekunden

Ett sent avhopp är den största skräcken, något som dessvärre sker under samlingen och en av påsarna med kuvert får stå ensam kvar på golvet bakom den provisoriska disk arrangörsparen har ställt upp. De som skulle hem till det par som lämnat återbud i sista stund blir ändå snabbt omdirigerade till andra ställen och även om Henrik Lund och hans kompanjoner är lite svettiga i pannan är stämningen på topp inne i padelhallen.

– De gångerna man varit med har det bara varit glädje och folk har roligt, säger Jessica Jokisalo, en av arrangörerna.

– Ja, så är det, många säger att det här är årets höjdpunkt, säger Henrik Lund.

Efter att samtliga par har hämtat upp sina påsar, många av dem också slurpat i sig en förfördrink i form av en medhavd bärs, är det dags för uppvärmning. Lite Zumba på padelplanen är många men kanske inte alla upplagda för och minuter senare är stället tomt. Cykelfesten är igång.

LÄS MER:Därför rivs marken upp vid nya resecentrumet

LÄS MER:Nu har Kinnas nya indiska restaurang öppnat

LÄS MER:Mullrande motorcyklar mot Barncancer genom Kinna