14-årige Svante Tellnor vill ha revansch – målet är SM-guld i trial

Svante Tellnor har bytt från 80-klassen till 125 kubik i sporten trial. Men trots en andraplats på SM i fjol och en större utmaning i år, finns det bara ett mål.
– I år vill jag vinna, nu gäller det, säger 14-åringen.

ANNONS
|

Ute i Kinnaskogen tränar Svante Tellnor och de andra trialåkarna i Kinna Motorklubb för fullt. Det är drygt tre veckor kvar till den första SM-tävlingen för säsongen, som dessutom inleds på hemmaplan i Kinna.

– Det ska bli kul, jag känner till varenda liten del av stenröset där och jag ser fram emot det, säger han när Mark-Posten möter upp under träningen.

Han vet exakt vilken fart man ska köra i för att ta sig förbi en specifik sten, berättar Svante. Men även om han har tränat hela sin karriär i just det stenröset så kommer det inte hjälpa honom med just den här banan. De tävlande får nämligen inte provåka sektionen, som banan kallas, förrän det är dags för SM-tävlingen som inleds den 29 april.

Trial är en teknisk motorsport

Trial är en motorsport som går ut på att de tävlande ska ta sig förbi vissa hinder utan att sätta ner foten i marken eller ramla. Det handlar inte så mycket om att göra det fort som att göra det fläckfritt. Det finns dock en tidsaspekt på de olika så kallade sektionerna.

Förarna ska genomföra totalt tre sektioner på tio försök. Det viktigaste är dock att ha kontroll över sin motorcykel. Och för Svantes del, som har gått upp en klassnivå från 80 kubik till 125 kubik på sin motor, står han inför nya utmaningar den här säsongen.

– Själva motorcykeln är mycket tyngre. Det gäller att ta i med hela kroppen ibland. Samtidigt så behöver man inte dra lika mycket i gasen, den flyger upp förbi vissa hinder medan man på 80-kubikaren var tvungen att gasa för fullt hela tiden. Det är väldigt kul, konstaterar Svante.

Men det var inte alltid givet att det var just MC-trial han skulle tävla i. Pappa Peter berättar att hela familjen tävlade i mountainbike-trial och det gällde även för Svante. Men intresset var inte lika stort som hos pappa.

– Barnen tröttnade lite på att tävla i mountainbike-trial. Så vi lade det på hyllan och sen köpte vi en motorcykel till honom. Sedan dess har han varit här i princip varje dag, säger pappa Peter.

Framtidsplanerna är klara för Svante Tellnor

Den hårda träningen har gett resultat, en andraplats i ungdoms-SM förra året. Det är en placering som bara gjort 14-åringen än mer taggad. Och trots att det är fler utövare i 125-kubik och att det är en betydligt tuffare konkurrens, finns det bara ett mål för Svante:

– Jag vill vinna. Det kommer bli svårare i år för det finns många duktiga tävlande, men det är bara roligt. Det är kul med utmaningar, säger han.

Och även om det inte skulle bli ett SM-guld i år tror Svante att han kommer hålla på med trial väldigt länge.

– Bland de sporterna jag har testat så är trial det roligaste. Jag kommer alltid hålla på med det. Och om jag får barn i framtiden någon gång, så hoppas jag de vill följa med mig ut också, säger han.

LÄS MER:Då ska du elda gräs för att undvika katastrof

LÄS MER:Så kom lärarfacken överens med kommunen

LÄS MER:Då kommer värmen – högtryck tar sig in över Mark

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.