Anna Harjapää från Hällingsjö är flerfaldig guldmedaljör i Sveriges starkaste kvinna. Under fredagen tog hon hem ett silver.
– Styrketräning började jag med när jag träffade min man. Han höll på att träna bodybuilding, och om jag överhuvudtaget skulle se honom fick jag också börja träna. På den tiden var det inte många tjejer på gymmet, så jag jämförde mig med de andra grabbarna och tänkte inte att jag var så stark.
Men med pepp från sin man och en lokal tävling vid namn Världens starkaste Gärstorpare var Harjapääs väg utstakad.
Första gången Harjapää tävlade träffade hon en kvinna från England.
– Hon övertalade mig och sa ”du måste komma till England och tävla”. När jag väl kom dit insåg jag att det var Europas starkaste kvinna jag hade anmält mig till. Och där tog jag en tredjeplats, berättar Anna Harjapää.
Vem kvinnan var? Donna Moore, tillika guldmedaljör gånger tre i Världens starkaste kvinna, tillika nära vän och idol för Anna.
– Jag har haft henne med mig, hon är fantastiskt duktig och en förebild.
Det hemliga knepet
Ett annat viktigt stöd för Anna Harjapää har varit hennes man.
– Min man är min coach också så det är han som drillar mig och tvingar mig att göra saker, säger Harjapää skämtsamt.
Hon försäkrar dock att hon och hennes man har andra intressen utöver styrketräning. Angående uppväxten i Hällingsjö vet hon inte om den har spelat någon särskild roll i hennes senare framgångar – utöver att hennes pappa, Stig, i fredags på sin 73-årsdag åkte från Hällingsjö till småländska Åseda där tävlingen ägde rum, för att skänka sin dotter extra styrka.
– Jag var ganska liten och tunn, men det var kanske det som fick mig att börja träna, säger Anna Harjapää om uppväxten.
Vad är då framgångsreceptet inför en tävling?
– Jag brukar alltid ha med en stickning när jag är iväg och tävla, det är väldigt avslappnande och hjälper mot nerverna, säger Anna Harjapää och fortsätter:
– Träningen är vardagslivet. Men eftersom jag tränar så pass tungt tränar jag bara varannan dag, och när jag inte tränar stickar och virkar jag ganska mycket. Det är en ganska kraftig kontrast, säger Anna Harjapää.
Det bästa och det sämsta med att vara stark
Anna Harjapää beskriver att påfrestningen känns mer och mer i kroppen med åldern.
– Ibland när man vaknar på morgonen undrar man hur man ska komma ur sängen. Men styrketräning är ju det egentligen det bästa för slitna gamla kroppar, säger Anna Harjapää.
Och än har Anna Harjapää mycket kvar att ge – hon vill vinna Sveriges starkaste kvinna minst en gång till och om två veckor hägrar tävlingen Europas starkaste kvinna. Också i vardagen finns det fördelar med att vara stark.
– Det bästa med att vara stark är att det räcker med att gå en gång från bilen när man har handlat. Det sämsta är att man alltid blir tillfrågad när någon ska flytta, berättar Anna Harjapää.
Sveriges starkaste kvinna
Tävlat 7 gånger
Guld: 3 gånger
Silver: 3 gånger
Avbrutit en gång på grund av stukad fot.
Europas starkaste kvinna
Guld: 1 gång
Brons: 1 gång
Världens starkaste kvinna - tävlat 6 gånger, som bäst på en 5:e plats. 4 gånger har hon kommit topp 10.
LÄS MER:Sofia Åstedt laddar för sim-VM i Japan
LÄS MER:Besvikelsen för Åstedt på VM