Baskettalang på Rig i Mark och Tiktok-profil

Samuel Obenjo är baskettalangen som även jobbar hårt på sociala medier.
– Det finns många möjligheter med basket. Jag kan använda basketen i Tiktok och i olika plattformar. Det känns som att allt är bra om basket är med i grejen jag gör.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMark usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Samuel Obenjo tar emot i entrén till Kunskapens hus klädd i vit T-shirt och långa mjukisbyxor. Han leder oss till ett grupprum i skolans inre delar.

Baskettalangen började på riksidrottsgymnasiet förra året, och har kommit att trivas med tiden, både skolmässigt och basketmässigt.

– Jag vet att det finns bättre skolor i Stockholm, men jag känner att de (Marks gymnasieskola, red. anm.) har bra sammansättning med basket och plugg. De vet att det är mindre plugg när du är utomlands, och när man är hemma så kan man plugga mer, säger han och syftar på att det har blivit en del landslagsuppdrag som krävt att han varit borta från skolan.

Togs ut i landslaget

Basketen finns i familjen, minst sagt. Pappa Peter Obenjo spelade basket i Kenya och var även med och spelade i Solna Vikings i början på 00–talet. Förutom Samuel har flera av hans syskon följt med i basketintresset.

Hans lillebror Kevin Obenjo togs ut till U16–landslaget i turneringen Baltic Sea Cup. Samtidigt togs Samuel ut i U18–landslaget, tillsammans med RIG-kompisen Eddie Hedqvist Jallow. Även Marbotalangen Anton Johansson fanns med i samma lag.

Samuel Obenjo växte upp i Upplands-Väsby, men sin basketfostran fick han i Sollentuna. Då föreningen lagts ned så representerar han dock numera Alvik basket vid SM–tävlingar.

Samuel Obenjo, baskettalang med 1300 följare på TikTok.
Samuel Obenjo, baskettalang med 1300 följare på TikTok. Bild: Gustaf Hallin

Vid sidan av basketen har eventuellt en annan karriär börjat ta fart. Det började när han var iväg med ungdomslandslaget förra året. Då började Samuel vara med i olika vänners Tiktok-videos, och blev själv intresserad.

– Då var det ganska hett med att alla använde Tiktok, säger Samuel Obenjo.

Det dröjde dock till hans flytt till Mark innan han startade sitt egna konto.

– Det blev något nytt att göra. Istället för att sitta och spela på sin telefon så kan man använda Tiktok.

1 300 följare

Sedan han startade sitt egna konto förra hösten har han fått över 1 300 personer som följer honom dagligen.

– Det är ganska bra, eftersom jag började med Tiktok för ett halvår sen. Om jag ökar lika mycket så kommer jag ganska högt upp väldigt snabbt, säger han och fortsätter:

– Målet var att komma upp i 1 000 följare för då kan man göra livestreams.

Drygt 1 300 personer följer Samuel på TikTok.
Drygt 1 300 personer följer Samuel på TikTok. Bild: Gustaf Hallin

En av drivkrafterna är likes, kommentarer och visningar. Han scrollar ofta igenom flödet för att hitta klipp som går bra, eller ”trendar”.

– Sen kan man se hur det blir bättre och bättre.

Tittar man igenom Samuel Obenjos flöde skymtar också en hel del basketrelaterat innehåll. En hel del svensk basket, men också kopplat till Marks basket och Alviks basket, menar han.

– Det finns många möjligheter med basket. Jag kan använda basketen i Tiktok i olika plattformar. Det känns som att allt är bra om basket är med i grejen jag gör.

Samuel Obenjo

Ålder: 16.

Familj: Fyra syskon och mamma och pappa.

Bor: Skene.

Gör: Går RIG-gymnasiet i basket på Marks gymnasieskola.

LÄS MER:IFK Örby spelade både med och mot Gbg DFF

LÄS MER:Basketsvepet: Ester Sjöstrand tillbaka mot Norrköping

LÄS MER:Horreds BTK siktar uppåt – med lokala bordtennistalanger

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.