Föregående säsong spelade tog Kinna IF steget upp i division tre. Tommy Pedersen blir ny tränare.
Föregående säsong spelade tog Kinna IF steget upp i division tre. Tommy Pedersen blir ny tränare. Bild: Gustaf Hallin och Privat

Efter avancemanget – Kinna byter tränare

Kinna IF gick upp i division tre efter några år i fyran, men Gytis Gelgota får inte fortsätta som tränare för herrlaget, en post han anslöt till 2021.
– Det är inget personligt alls. Det är väldigt lätt att säga att man förlänger. Det är inga motsättningar på något sätt. De ser på fotboll på olika sätt, säger Lars Wallentheim, från klubbens fotbollssektion.

ANNONS
LocationKinna|
|

Föregående säsong tog Kinna IF steget upp till division 3 via kval. Nu väljer man att inte förlänga tränaren Gytis Gelgotas utgående avtal.

Anledningen: De vill se en mer offensiv fotboll än den som Gelgota ska ha förespråkat.

– Vi vill att det ska spelas en ganska offensiv fotboll. I derbyna mot Skene framförallt har det backats hem väldigt mycket, säger Lars Wallentheim, från föreningens fotbollssektion.

Han menar att det inte är ett smärtfritt beslut att inte fortsätta samarbetet med Gelgota.

– Vi tycker nog att vi vill gå vidare. Det är känsligt för oss också. Vi får stiga av med någon som gjort bra saker. Det är inte superlätt, det är tufft för båda parter.

Föregående säsong spelade tog Kinna IF steget upp i division tre.
Föregående säsong spelade tog Kinna IF steget upp i division tre. Bild: Gustaf Hallin

Ny tränare blir istället Tommy Pedersen. Lars Wallentheim lyfter fram Pedersens tidigare erfarenheter av att jobba med yngre spelare, däribland arbetet med Norrbys akademi och rollen som tränare i Elfsborgs ungdomslag.

Kinnas ambition är att fortsätta resan uppåt i seriesystemet, enligt Wallentheim.

– Vi ska traska uppåt i systemet. Men det är inte superbråttom. Vi har en målsättning att vi ska till division 2. Om den tar ett år eller flera år....Det vet vi inte.

Samtidigt får de sällskap av värsta rivalen Skene. Under hösten spårade derbyt i fyran ur, då flera bengaler tändes och matchen fick pausas innan den kunde återupptas. Lars Wallentheim är positiv till fortsatta derbyn.

– Det är jättekul att vi hamnade i samma serie. Varit med och spelat derby och alltid varit mycket drag runt matcherna. Ibland förlorar man och ibland vinner man. Det är roligt att vi ligger i samma serie.

De ska få en ärlig chans att göra det

Efter att Tommy Pedersen hade slutat i Norrby var tanken att han skulle gå i pension. En pension som blev mer kortvarig än vad han först tänkte sig.

– Det tog ett år och sen kom suget tillbaka att få jobba med fotboll.

Han gjorde en sejour som tränare 1998 till 1999, och är nu tillbaka i föreningen.

– Det ska bli kul att komma igång och träna ett seniorlag.

I det stora hela är han nöjd med den spelartrupp som han förfogar över, men han utesluter heller inte att det kan presenteras nyförvärv framöver.

– Det är full rulle. Vi tittar lite på att förstärka truppen. I det stora ska de som var med förra året bära truppen. De spelare vi eventuellt tar in ska vara klara startspelare. Annars spelar vi med det materialet vi har. Annars tar man död på ungdomsverksamheten.

Tommy Pedersen, fotbollstränare
Tommy Pedersen, ny tränare för Kinna IF:s herrlag. Bild: Privat

I föreningen finns sedan tidigare flera yngre spelare, och framförallt har U16–laget utmärkt sig under föregående säsong, där de tillhört en nationell serie, och matchats mot storklubbar som Helsingborgs IF och Halmstads BK. Laget slutade trea i den serien, och Filip Larsson noterades för 38 mål på 18 matcher, och tog hem skytteligan överlägset.

Vilka från pojklaget som är aktuella för spel i A–laget vill dock inte Pedersen kommentera, Även om han bekräftar att flera spelare underifrån kommer få chansen att slå sig in i seniortruppen.

– Det vet vi inte. Det är ett antal som kommer få prova att träna. Vi får se hur många som slår sig in i den truppen. De ska få en ärlig chans att göra det. Det är fem till sex som kommer få träna med oss under hösten. De ska förtjäna det.

LÄS MER:Skenes tränarrockad – tidigare Kinnaprofilen tar över

LÄS MER:Han stoppade trafiken - nu väntar Skenebon på domen

LÄS MER:Välkommen till Mark-Posten, din nya digitala dagstidning

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.