BK Marbo och Borås basket kan samarbeta kring division ett kommande säsong.
BK Marbo och Borås basket kan samarbeta kring division ett kommande säsong. Bild: Gustaf Hallin

Marbo och Borås för diskussioner om samarbete

BK Marbos herrar i division ett går som tåget, och nu hoppas man kunna behålla flera av talangerna kommande säsong. Man för diskussioner om ett samarbete tillsammans med Borås basket.
– Vi vill gärna få igång ett samarbete. Sen beror det på vad Borås basket har för strategi, säger Mikael Ringheim, medlem i herrsektionen i Marbo.

ANNONS
LocationMark|
|

BK Marbo och Borås basket utgör de två stora drakarna när det kommer till basket i Sjuhäradsområdet. Tidigare har det funnits samarbeten mellan föreningarna, och spelare har kommit och gått lagen emellan. Framförallt på damsidan har spelare kommit från Borås till Mark, och vice versa på herrsidan.

Nu kan Mark-Posten avslöja att ett nytt samarbete kan vara på gång.

Till säsongen 2022/2023 kan Marbo ställa upp med ett herrlag i basketettan, där flera spelare till vardags tillhör Borås baskets ligalag.

– Det är en ständigt pågående dialog. För att främja basketen, så att vi över tid har ett seniorlag, säger Mikael Ringheim, medlem i herrsektionen i Marbo.

För Marbos del handlar det om att säkerställa en återväxt till representationslaget på herrsidan, menar han. Med andra ord berör inte samarbetet någon annan del av föreningen.

Ge talanger chansen

– Vi ska försöka behålla ungdomarna. Sen handlar det också om att jobba utifrån ett folkhälsoperspektiv. Att se alla.

Ytterligare en del i tanken med samarbetet är att kunna ge de talanger som finns i föreningen chansen på högre nivå, i form av träningar eventuellt matcher i basketligan med Borås.

Spelare som skulle kunna vara aktuella är bland andra Noel Elzer, som redan testat på ligaspel med Borås förra säsongen, och 17–årige Anton Johansson, som är bofast i U18–landslaget.

Ringheim pratar om att man vill behålla bredden som finns i föreningen, men även kunna erbjuda ett alternativ för de killar som siktar mot eliten.

– Kan man skapa de förutsättningarna är det bra, att hjälpa spelare ta det sista steget.

Anton Johansson skulle kunna vara en spelare som gagnas av ett samarbete mellan Marbo och Borås basket.
Anton Johansson skulle kunna vara en spelare som gagnas av ett samarbete mellan Marbo och Borås basket. Bild: Gustaf Hallin

Inga ambitioner att gå upp

Ett upplägg som skulle kunna gynna båda föreningarna, då Marbo gärna vill behålla sitt herrlag i division ett, och Borås skulle kunna matcha sina yngre spelare på en högre nivå än idag, då man har ett lag i division två.

I dagsläget ligger Marbo fyra i basketettan södra.

– Vi har inga ambitioner sportsligt eller ekonomiskt om att gå upp. Sportsligt är det tillräckligt utmanande över tid att spela i division ett, säger Mikael Ringheim.

Enligt honom finns inget konkret i dagsläget, men han ser gärna ett samarbete på plats till nästa säsong.

– Om det finns ett samarbetsavtal så gagnar det båda föreningarna. Sen måste vi se till våra medlemmar, vad vill de?

Får man till ett samarbete är det bra för båda klubbarna

Borås baskets sportchef Jonas Larsson ser positivt på ett samarbete. Enligt honom vill Borås trappa upp på killsidan. Vid ett eventuell samarbete skulle man ha lag i seriespel i basketligan, basketettan och division två.

– Det finns många spelare som historiskt gått den vägen, säger han och syftar på bland andra Emil Lundstedt och Hajzer Ismaili.

Klart är att ett eventuellt samarbete behöver finnas på plats lagom till att anmälningarna till serierna ska skickas in i slutet på februari.

– Får man till ett samarbete är det bra för båda klubbarna. Jag hoppas det ska kunna bli av.

LÄS MER:Från Boston och college till Kinna – möt basketstjärnorna

LÄS MER:Basketsvepet: Storseger mot Alvik

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.