Marktränarna om Zlatans besked

Under söndagen kom beskedet att Zlatan Ibrahimovic avslutar sin aktiva spelarkarriär inom fotbollen. Nu hyllas han av Marks tränarprofiler.

ANNONS
LocationMark||

Tommy Pedersen är huvudtränare för Kinna IF. Han blev inte förvånad över beskedet från den svenske fotbollsstjärnan.

– Det var väntat, med tanke på de skadeproblem han har haft. Att han inte skulle spela nästa år tog jag för givet, säger han och fortsätter:

– Det är tråkigt för fotbollen. Vi mister en spelare som alltid kunnat göra det extra. Som kunde vända en match som såg hopplös ut. En fantastiskt fotbollsspelare.

Bland de främsta minnena lyfter han fram matchen mot England, när Ibrahimovic cykelsparkade in ett mål, över en utrusande Joe Hart. Ett annat när han klackade upp bollen i krysset mot Italien i EM 2004.

– Det var helt omöjliga mål. Jag har aldrig sett någon annan spelare göra den typen av mål. Han var ett unikum i det avseendet. Han kunde göra de där målen man inte förväntar sig, säger han och fortsätter:

– Det är inte ett sånt mål han fått till. Det är ett tiotal såna mål. Han är en artist av rang.

Vad har han betytt för svensk fotboll?

– Det är klart han har betytt mycket för svensk fotboll. Det är den största fotbollsspelaren vi haft. Det finns ingen som enskilt har betytt så mycket.

Att Zlatan Ibrahimovics karriär innefattat några av världens största klubbar lyfts också fram.

– Han har vunnit ligorna i alla klubbarna han varit i. Han har betytt oerhört mycket fört de lagen han varit i med sin inställning, och förmåga att ställa krav.

Pelle Lundin: ”En fantastisk lirare”

Skenes herrtränare Pelle Lundin tycker beslutet att lägga av är klokt, sett till de skadeproblem som Zlatan Ibrahimovic har haft under flera år.

– Jag vill minnas Zlatan för allt det fantastiska han gjorde. En fantastisk lirare.

Vilket är ditt favoritminne med honom?

– Han har gett mig många minnen. Nåt som kanske gjort mig mest glad är när han klackar in över (Christian) Vieris huvud. Det var ett viktigt mål om Sverige skulle gå vidare, säger han.

Pelle Lundin håller Zlatan Ibrahimovic som den störste svenske fotbollsspelaren någonsin.

– För mig finns ingen som är större. Han har presterat så mycket i storklubbar. Gjort det för landslaget också. Vissa spelare kanske inte lyckas jättemycket, säger han och fortsätter:

– Torbjörn Nilsson lyckades verkligen bra med Blåvitt och klubblaget medan inte lika mycket i landslaget. Det är klart att vi har Brolin och det, men det var inte riktigt på de nivåerna. Jag tycker han är särklass största. Han har fog för att vara stor i orden.

Om Zlatan Ibrahimovics betydelse för svensk fotboll säger Pelle Lundin:

– Han har betytt jättemycket, framförallt när han slog igenom. Det var lite tunt ett par år där. Det var stjärnor som inte spelade i tillräckligt bra klubbar.

Betydelsen för unga spelare och fotbollsintresserade går heller inte att underskatta.

– Jag tror att det har haft en enorm betydelse för de unga killar som idag vuxit upp. Det är jag helt säker på. Inget är omöjligt. Även om du kommer från tuffare miljöer. Med hårt jobb och talang funkar det alldeles utmärkt för att bli en bra fotbollsspelare. Jag älskar Zlatan.

Örbytränaren: ”Han är utan tvekan den störste vi haft”

IFK Örbys tränare Mikael Broman stämmer in i hyllningskören.

– Han är utan tvekan den störste vi haft. Det finns ingen som har motsvarande meriter och genomslagskraft i Sverige.

Han menar att Zlatan Ibrahimovic har haft betydelse för många generationer, eftersom han hållit på så länge.

– Han har varit viktig för samhället i stort. Man ser att vem som helst kan lyckas, oavsett bakgrund. Det känns viktigt att säga.

Var det oväntat?

– Det är inget jag har funderat på så. Det är klart, han är 41 år. Det var inte oväntat. många skador. Det låg väl inom horisonten.

Han hyllar fotbollsstjärnans förmåga att komma tillbaka till planen trots skadebekymmer.

– Det var en av hans unika egenskaper, som gjort att han har förlängt karriären. Han var unik i det att han lyckats komma tillbaka så många gånger. Hungern och drivet som unga spelare har bleknar med åren, men det har aldrig gått ur honom. Tvärtom. Han kändes mer och mer inspirerad ju mer tiden gått.

LÄS MER:Skene IF vände 0-2 till seger mot Bergdala IK

LÄS MER:Kinna kryssade mot Velebit

LÄS MER:IFK Örby förlorade mot Örgryte på hemmaplan

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.