Ambulans kan bli stående– svårt hitta vikarier i sommar

En ovanligt stor vikariebrist kan innebära neddragningar i bemanningen för ambulanser i sommar. Enligt ett av förslagen kan en lämnas obemannad i Skene.

ANNONS
|

En ovanligt stor vikariebrist i år kan leda till svåra beslut vad gäller bemanningen av ambulanser i sommar. Ett av förslagen som ska se till att den ordinarie personalen får ut sin semester är att låta en av ambulanserna i Skene stå nattetid under sommaren.

– Naturligtvis vill vi inte ställa några bilar men jag vill också att mina kollegor ska få ut sin semester, säger Ulrika Engman, ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Något beslut om hur schemat ska lösas i sommar finns inte än men Ulrika Engman bekräftar att ett av förslagen är låta en av åtta ambulanser i Sjuhäradsområdet bli stående nattetid mellan klockan 01:00 och 7:30 under sommaren.

– Det kan finnas andra lösningar så det är inte säkert att det kommer bli så men vi behövde göra en RoK (Risk- och konsekvensbedömning) utifall det steget måste tas, säger Ulrika Engman.

Svårare ersätta ambulanspersonal

Målet är att alla ska kunna nås av en ambulans inom 20 minuter, ett mål som kan bli svårt att nå om bemanningen dras ner. Enligt Ulrika Engman finns problemen med vikariebrist bland sjuksköterskor över hela Sverige men det drabbar ambulanspersonalen hårdare då de ofta har mer spetskompetens som är svårare att ersätta.

– Sjukvården idag är så pressad att det inte är något drömjobb för många, och det är ingen superlön. Vi har inte så mycket fördelar förutom att jobbet är fantastiskt, säger hon.

Beslut om sommarens bemanning tas av verksamhetschef Katarina Zamac under veckan. Hon vill inte uttala sig innan dess.

LÄS MER:Klart: De blir kommunkoreografer i Mark

LÄS MER:I sommar kan du åka direkttåg till Stockholm från Kinna

LÄS MER:Hotellägaren riskerar vite– kommunen kräver vaktbolag