Året om poppar de upp sina huvuden – champinjonerna i Hulatorp

Svamparna kräver ständig omvårdnad och daglig plockning.
– Det är som att ha djur, säger Liselott Johnsson i Hulatorp Berghem. Från att ha sålt ett ton champinjoner i veckan är hon nu nere på 750 kilo per vecka. Tiderna är svåra men Liselott Johnsson tror på en vändning.

ANNONS
|

– Bara stek champinjonerna i smör med salt och peppar. Det är underbart gott! säger hon.

Redan som barn var svamp favoritmaten. Liselott Johnsson växte upp i Torestorp och började jobba på fabriker runt om redan efter nionde klass.

– Alla fick jobb direkt på 70-talet här. Det fanns många fabriker.

Efter gymnasiet fortsatte Liselott Johnsson inom textilbranschen. Hon sydde och vek bland annat gardiner och tillverkade kuddar.

– Sedan jobbade jag på en möbelfabrik när jag kom att tänka på vår stora ladugård här hemma och tänkte ”synd att den står och förfaller”.

Någonstans hade Liselott Johnsson läst om att odla champinjoner.

– Det poppade upp i huvudet, det måste jag kolla.

Hon googlade på nätet och besökte ett par svampodlare.

– Det verkade jätteroligt.

Hela semestern gick

Liselott Johnsson och hennes man byggde om ladugården under hela sommaren 2007. Alla i familjen hjälptes åt.

– Det var min pappa, min man och våra då tonårspojkar. Hela semestern gick åt.

I september kom de första odlingsbäddarna. Sedan har det flutit på. Både vanliga vita champinjoner och kastanjechampinjoner samt portabello odlas.

Liselott Johnsson i ett av flera rum med champinjoner.
Liselott Johnsson i ett av flera rum med champinjoner. Bild: Boel Ferm

– En del tycker att kastanjechampinjoner har mer smak. Och vi sparar några som får växa till sig och öppna sig, då kallas de portabello. En del säger portabella. De har ännu mer smak.

Det innebär mer arbete och därför blir den sorten dyrare än vanliga champinjoner.

Ett tips från Liselott Johnsson är att gratinera portabello i ugnen.

Man måste vara öm mot dem.

– Jag brukar pensla med lite olja och lägger dem som en skål. Den fyller jag med stekt lök och paprika och en god ostskiva ovanpå. Stjälken kan man bryta av och steka med löken.

Hon har inget exakt recept.

– Jag chansar jättemycket när jag lagar mat, men cirka 225 grader tills det ser klart ut, tipsar hon.

Svamp behöver omvårdnad

Champinjonerna kräver daglig tillsyn, rätt temperatur och hög luftfuktighet.

– Vi försöker hålla 18 grader. Det är svalt och skönt på sommaren, och på vintern när man fryser känns det varmt, säger Liselott Johnsson.

Dagarna börjar med att försiktigt handplocka dagens skörd.

– Plockningen är väldigt, väldigt viktig. Det avgör ofta hur fina svamparna blir. Det blir lätt märken. Man måste vara öm mot dem.

Dessutom behöver man vara snabb, champinjoner blir mer än dubbelt så stora på bara ett dygn.

Champinjoner både högt och lågt i Hulatorp.
Champinjoner både högt och lågt i Hulatorp. Bild: Boel Ferm

– Det är jättetrevligt att plocka, men man får tänka på att inte sitta och plocka i samma ställning utan att vända sig om och stå upp en stund.

Borden med champinjoner står på hög, ett rum har fyra på höjden för att få plats med så mycket svamp som möjligt. Sedan ska allt in i kylrum.

Till sin hjälp har Liselott Johnsson en som plockar på heltid och en på halvtid samt en halvtidschaufför. Allt ska köras ut till kunderna.

– Vi kör tre dagar i veckan. Kunderna ska få färska champinjoner. Runt 30 kunder kör vi till.

Gårdsbutik och stora kedjor

Det är både stora livsmedelskedjor som mindre restauranger. Hemma på gården finns också en gårdsbutik.

När det har varit som bäst har hon sålt ett ton champinjoner i veckan.

– Odlarna har minskat kraftigt, för ett par år sedan var vi över 20, nu är vi strax över 10. Jag är den enda i Mark, en odlare i Sätila lade ner i höstas.

Liselott Johnsson gillar all sorts svamp.

Liselott Johnsson öppnar snart upp sin lilla gårdsbutik.
Liselott Johnsson öppnar snart upp sin lilla gårdsbutik. Bild: Boel Ferm

– Nu är det mycket vildsvin i skogen så jag plockar inte där så ofta längre.

Med utflugna barn, nio barnbarn och en krävande verksamhet finns det inte mycket tid över för fritid.

– Jag gick en akvarellkurs förra året, och jag har gått på kurs i släktforskning. Naturen är väldigt viktig för mig.

I påsk öppnar gårdsbutiken.

– Där finns lite lokala produkter och förstås, champinjoner.

Liselotts råd om förvaring av champinjoner

Förvara så kallt som möjligt.

Aldrig i en plastpåse, hellre papperspåse eller öppet i en skål.

Svampen får inte stängas in, den blir fuktig då.

Champinjoner går utmärkt att frysa.

Skiva eller dela färska, förväll inte.

Tina inte upp svampen utan lägg den fryst direkt i stekpannan, då blir den nästan som färsk.

Recept krämig champinjonsoppa

Ingredienser:

300–500 g champinjoner

2 msk smör

1 liter grönsaksbuljong

2 dl crème fraiche

2 msk vetemjöl

hackad persilja

peppar efter smak

Tillagning:

Hacka eller skiva svampen och fräs den lätt i smöret.

Strö över mjölk och tillsätt buljongen.

Koka sakta på svag värme i 10 minuter och rör sedan ner Crème fraiche.

Krydda efter smak och strö över persiljan strax för serveringen.

LÄS MER:Ann Hagemann äger skog för miljoner nära Hyssna – bor i skånskt slott

LÄS MER:Berghemsbarnen utan skolskjuts – nu svarar politikerna

LÄS MER:Mjölkbonde i Fotskäl prisas av kungen: ”Vi har precis fått vår guldmedalj”