Från kyrkan i Örby till Ullevi – det här är Saga Ludvigsson

Första framträdandet var på kusinens dop som femåring. Via Scandinavium, final i Talang och Mingla i Mark ska hon nu vinna hela Sveriges hjärta i TV 4:s program Idol.
– Jag kan inte riktigt fatta att jag är här, säger Saga Ludvigsson från Örby.

ANNONS
LocationÖrby||

En något omtumlad Saga Ludvigsson har precis landat i huvudstaden efter att det stod klart att hon är uttagen bland de 22 bästa under årets Idolturné. Hon har bott sin första natt på hotellet och kontrasten till Örby kunde knappast vara större.

– Det är lite högre tempo om man säger så, säger Saga Ludvigsson och skrattar.

På torsdag avgörs om resan i Idol ska få fortsätta men på många sätt är 17-åringen redan en erfaren artist.

Första framträdandet i Örby kyrka

Allt tog sin början i Örby kyrka. Kusinen skulle döpas och Saga Ludvigsson, som redan gjort sig känd som en sångfågel och showare i familjen, gjorde sitt första framträdande.

– Jag sjöng lite i en kyrkokör i Örby kyrka, sedan började jag dansa, säger Saga Ludvigsson.

En milstolpe i karriären var första stora framträdandet på Mingla i Mark 2017. Då hade hon hunnit fylla 11 år och sjöng bland annat Zara Larssons ”Ain’t My Fault” vilket filmades och hamnade på sociala medier. Om en enskild händelse varit tongivande för Saga Ludvigsson är det möjligen den.

– Det var lite då det började. Zara Larsson kommenterade det inlägget och jag blev helt till mig, det var superkul. Hon är fortfarande en stor förebild men då var hon typ den enda för mig, säger Saga.

Sjöng på Scandinavium

Klippet fick stor spridning och efter att det delades av bland annat skivbolaget Sony Music hände det ena efter det andra. Hon fick uppträda på invigningen av Partille cup framför tusentals människor på Scandinavium i Göteborg.

– Det var helt otroligt, från att stå på ett dop och sjunga till att uppträda med pyroteknik och backdrops och allt, det var otroligt häftigt.

Året innan hade hon suttit i Scandinavium och kollat på Melodifestivalens genrep och sagt till sin mamma att ’här ska jag uppträda någon dag’.

– Jo, och jag ska bli drottning i England, sade hon då ungefär. Men så blev det redan nästa år, så det var fantastiskt vilken tur jag hade. Jag är nästan chockad än, säger Saga Ludvigsson.

Blev finalist i Talang

Hon fortsatte att leverera på de stora arenorna under liknande tillställningar, Gothia Cup på Ullevi och Scandinavium igen. 2018 blev hon tillfrågad om hon ville delta i ett stort tv-program på TV4 – Talang.

– Det var helt sjukt och så roligt med alla kameror och det, innan dess hade det ju bara varit jag och kanske mamma som filmade, säger hon.

Och Talang gick skapligt det med. Då sjöng 12-åriga Saga Ludvigsson tillsammans med dansgruppen Marbo Moves och gick hela vägen till final. Men det hon minns mest från Talang är något helt annat.

– Det var väl att jag fick näsblod i direktsänd tv. Jag var förkyld och stressad och då kom det, säger hon.

Men trots att det låter som en något påfrestande situation, för en 12-åring dessutom, har hon svårt att se någon baksida med livet hon valt att leva.

– Jag fick så otroligt mycket kärlek. Baksidor finns väl på allt, det är väl lite stressigt men nej, det är mest roligt, säger hon.

Bästa konserten var i Kinna

Vid det här laget prenumererar hon i princip på inbjudningar till Mingla i Mark och Sommarfredagarna i Kinna. Sommartorsdag i Borås och ett framträdande i Bingolotto har det också blivit, varvat med mindre spelningar på caféer och restauranger. Valet mellan de mer intima spelningarna och arenorna är självklart.

– De är väldigt olika men ju större ju bättre brukar jag säga, säger hon och skrattar.

Men den mest minnesvärda konserten var på hemmaplan, Mor Kerstins torg i Kinna 2019.

– Det var surrealistiskt, riktigt kul var det. Innan så skrek de mitt namn och jag hade aldrig varit med om det. ’Ropar de på mig?’ Folk sjöng med och ville ta kort, så det är en av mina favoritspelningar.

Kan hoppa av skolan

I musiktävlingen P4 Nästa blev hon Sjuhärads representant även om hon då inte gick hela vägen. Nu går Saga Ludvigsson andra året på industriprogrammet på Marks gymnasieskola även om det är lite satt på paus under Idolyran.

– Skulle det bli så att jag är kvar så får jag göra ett studieuppehåll och tar tag i det när jag kommer tillbaka. Det känns bättre att bara fokusera och ta det sedan, säger hon.

Och skulle artistkarriären ta fart på riktigt kan det dröja länge.

– Sången är det viktigaste men det hade varit väldigt gött att få ta studenten med alla kompisar.

Kompisarna, som enligt henne inte påverkats nämnvärt av hennes artistambitioner. I skolan är allt som vanligt och man skulle väl kunna säga att Saga Ludvigssons medverkan i Idol också känns rätt naturlig för de som känner henne.

Tar det lugnt och handlar second hand

Nu är det ganska lugna dagar, på kvällarna ska hon och de som inte ska uppträda till tv-studion och heja på sina kollegor. På torsdag ska hon framföra ”Unhealthy” av Ann-Marie feat. Shania Twain. En låt hon har fått välja helt fritt.

– Den beskriver bra hur jag vill låta, det är väldigt poppig country.

Dagarna spenderar hon med Idolvännerna, mest hänger hon med My, Theo och Alicia som hon lärde känna under slutaudition. Några second hand-butiker ser hon också fram emot att besöka. Annars handlar det om att fokusera på sången – och se till att inte bli förkyld.

– Inte pilla sig i ansiktet och mycket vitaminer, ingefära och så, säger hon.

Men kramar får det bli, på torsdag kommer familjen och vänner upp för att heja fram henne. Och förhoppningsvis blir hon kvar i Stockholm hela hösten.

– Det känns otroligt bra, jag kan inte riktigt fatta att jag är här. Nu står jag på hotellrummet och stampar runt men i veckan ska jag sjunga i live-tv. Det har inte riktigt gått in men det är fantastiskt kul att få den här möjligheten.

Saga Ludvigsson

Ålder: 17 år.

Familj: Mamma Maria, pappa Henrik, lillebror Axel.

Gör: Läser Industriprogrammet på Marks gymnasium.

Lyssnar på just nu: Låtar av Ann-Marie.

Sjungit under Idol: Like I’m gonna lose you av Meghan Trainor, Going down to the river av Doug Seeger.

Favoriträtt: Sushi, farmors spaghetti med köttfärssås (”Den är dunder”)

Gör helst en fredagskväll: ”Umgås med kompisar, i somras var jag mycket på Mos strand.”

LÄS MER:Så laddar Saga Ludvigsson från Örby för kvalveckan i Idol på TV4

LÄS MER:Alla var där– Mingel i Mark drog storpublik

LÄS MER:Musikern Mathias firade ny låt med fika i Fritsla