Här finns jobben – 30-tal arbetsgivare ställde ut på jobbmässan i Skene

På Kunskapens hus i Skene sökte ett 30-tal utställare nya kollegor. För den som kan tänka sig vårdyrken eller att bli maskinförare behöver man inte åka långt.
– Kolla vad som finns innan du söker dig utsocknes, säger Mathias Eriksson från Företagarna i Mark.

ANNONS
|

Det sorlar i i Kunskapens hus denna onsdagseftermiddag och runt ståborden samlas folk i små klungor. Det verkar inte bara vara godiset som många av utställarna bjuder på som lockar.

– Vi rekryterar gärna i närområdet så vi kände att det här var en bra möjlighet, säger Börje Sandh från SA Gräv AB som söker allt från maskinförare till plattläggare.

– Det har ju knappt öppnat men vi har haft några som frågat efter adress och så vidare. Det finns ju alltid det intresset bland pojkar, allt som brummar är ju häftigt, säger Börje Sandh.

Det här är andra jobbmässan i Marks kommun på 25 år och precis som i september förra året arrangeras den av kommunala arbetsmarknadscenter tillsammans med Företagarna i Mark.

Vill slippa pendling

Vid invigningen förra året klipptes traditionsenligt ett band. Den här gången knöts istället ett band av representanter för kommunen och Företagarna i Mark.

– Det är alltid lite pirrigt och nervöst men det känns bra, säger Pia Kittilä Andersson som är verksamhetsutvecklare på arbetsmarknadscenter inom kommunen och varit projektledare.

– För två år sen hade vi en träff med ungdomar som fick säga vad de önskade och ville ha, ett önskemål var en jobbmässa där man fick träffa arbetsgivare i kommunen. Ungefär samtidigt träffade vi en grupp arbetsgivare som sade samma sak, säger Pia Kittilä Andersson.

Mathias Eriksson från Företagarna är förhoppningsfull.

– Vi hoppas på många möten mellan arbetsgivare och nyfikna människor som söker jobb, säger Mathias Eriksson och fortsätter.

– Det behöver inte vara att man söker jobb här och nu utan att man är nyfiken på vilka arbetsgivare som finns i Mark. De som pendlar idag eller funderar på att börja, gör inte det utan kolla vad som finns innan du söker dig utsocknes.

Många jobb inom vård och omsorg

Den stora merparten av de jobb som finns tillgängliga genom Arbetsförmedlingen är inom vård och omsorg. Ett antal arbetsgivare inom personlig assistens har sökt sig till jobbmässan idag, Bärkraft Assistans till exempel.

– Vi har en otrolig brist på personal och det gäller över hela landet i vår bransch, säger Marie Werdelin.

Hon söker personer till allt från timanställningar till fasta tjänster och sommarvikarier men enligt henne är det svårt att behålla personal och framförallt att locka folk till yrket.

– Vi har en lite mindre lönebild än många andra branscher och det är svårt att göra folk intresserade av den här typen av jobb. Jag önskar att vi kunde ge mer i lön men vi vill få folk att förstå vilket roligt jobb det är. Man kommer väldigt nära en individ som du får hjälpa att stötta och utvecklas, säger Marie Werdelin.

Chans att kolla vilket jobb som passar.

Gadi Akimana har redan fått jobb inom äldreomsorgen men ville ändå komma och kolla in utbudet.

– Man behöver inte kolla runt på nätet, när man är här kan man prata med personer om det jobb man är intresserad av. Du får verkligen bra information, säger Gadi Akimana.

– Man får massa chanser att kolla vilket jobb som passar. Det är enkelt att komma hit och du behöver inte söka runt, det finns framför dig, säger Alzubair Alameri.

– Jag tänkte också börja med äldreboende, det är ett bra jobb, säger han.

Fokus på sommarjobb

Sommaren är närmare än man tror och därför var det extra fokus på sommarjobb under mässan. Mirre Öhlin var på plats för badhuset Kaskads räkning.

– Vi vill att folk får upp ögonen för oss som arbetsgivare och informera om att man kan vara sommarvikarie, timvikarie och söka tjänster som kommer ut längre fram. Man kan ju faktiskt bli simlärare redan från 16 år, det finns något att jobba med innan man blir 18, säger Mirre Öhlin.

Biblioteken i Mark söker två ungdomar som kan få jämnåriga i kommunen att läsa mer och förhoppningsvis besöka biblioteken.

– De kommer jobba med det i tre veckor och ta reda på vad som skulle kunna locka ungdomar och få dem att läsa böcker på fritiden, säger Kajsa Åberg, bibliotekschef i Marks kommun.

Kasthall går mot strömmen

Sofia Hamilton från textilföretaget Kasthall är enda representanten från den i forna dagar dominerande textilindustrin i Mark. När till exempel Almedahl varslar står hon här och söker nya förmågor.

– Främst till sommarjobb just nu, men vi vill gärna ha någon som tänker långsiktigt. Vi har hantverk som vi vill skapa återväxt till, vi har ju en gedigen historia som vi måste bära vidare, säger Sofia Hamilton.

Och man är välkommen att söka även utan utbildning.

– Ja, om man gillar att kavla upp ärmarna och jobba och kan komma i tid. Det hjälper ju att känna till varumärket och ha ett stort intresse men erfarenhet är inget krav.

LÄS MER:Här finns jobben i kommunen

LÄS MER:Kafé i Skene till salu

LÄS MER:Barnafödandet minskar i Marks kommun – men befolkningen ökar