Här samlas Reko-ringen i Kinna - mat direkt från gården

Reko-ringen i Mark hade träff på Mat i Marks parkering i Skene under onsdagskvällen.
– Det är svårt att gå över till andra grönsaker när man väl har börjat, säger Ann Broberg.

ANNONS
LocationSkene||

Solen strilar ner på bakluckor och hemmagjorda skyltar på Mat i Marks parkering i Skene. Här har runt tio lantbrukare samlats under onsdagskvällen för att beställningar ska hämtas upp.

– Jag har en liten besättning gotlandsfår och angoragetter och normalt säljer vi det mesta direkt efter slakt men så blir det alltid lite kvar, säger Ewa Hedström från Högshult gård ett stenkast utanför Kinna.

Resterna säljer hon via Reko-ringen i Mark även om väldigt få av försäljarna lever på verksamheten. Idén dök upp för några år sedan och hör ihop med ett miljötänk snarare än ekonomiska incitament.

– Hur kan vi korta leden mellan producent och konsument så att vi inte skickar mat över hela världen? Vi konkurrerar med kvalitet och djurvälfärd och den typen av tankar, och det verkar som att många vill ha det, säger Ewa Hedström.

Beställer via sociala medier

Via Reko-ringens Facebooksida kan man lägga beställningar hos en rad olika producenter för att sedan hämta ut det här. En gång i månaden har man chansen och någon som gärna kommer hit är Ann Broberg som precis plockat upp en påse grönsaker ur bagageutrymmet på Anders Wilkes bil. Han har en gård i Älekulla.

– Jag tycker om när det är närodlat. Jag har besökt Anders och vet precis hur han odlar. Han har eget gödsel och använder bark som ogräsbekämpning och så går han ut och plockar och stoppar det direkt ner här, kan du tänka dig, säger Ann Broberg och visar upp sin påse.

Spenaten är dessutom billigare än i butiken. Förutom grönsakerna har hon köpt potatis och ägg. Lamm har hon på gården hemma men nöt och fläsk brukar hon också försöka hitta via Reko-ringen. Något hon dock saknar är kyckling.

– Men jag har inte hittat något riktigt bra. Det är möjligt att när du skriver det här så kommer någon att protestera, det tycker jag är bra för då handlar jag, säger Ann Broberg.

Kvaliteten det viktigaste

Äggen köper hon hur som helst av Kjell Johansson.

– Vi har höns men du måste bli av med äggen också. Vi kan inte äta så mycket ägg hemma så gick jag med i Reko-ringen och kan sälja dem, säger Kjell Johansson.

Att det är närodlat är viktigt, miljötänket och djurhållningen likaså, men Ann Broberg håller framförallt fram kvaliteten.

– Det är svårt att gå över till andra grönsaker när man väl har börjat, säger hon.

LÄS MER:Efter turbulensen– nu är nya skolchefen rekryterad

LÄS MER:Västtrafik återlanserar sin sommarbiljett

LÄS MER:Snart öppnar Kinnas nya pastarestaurang