Modebutiken Kofraboden stänger – Swesco fashion går i konkurs

Tidigare i veckan begärdes Swesco fashion i konkurs. Det innebär att Kofraboden som lockat kunder från hela Mark och även grannkommunerna tvingas till konkursutförsäljning och fyra anställda förlorar sina jobb.
– Det kom som en chock för dem, säger ägaren Håkan Englund.

ANNONS
|

Företagets officiella namn är Swesco fashion försäljning AB och företaget har sitt säte i Örby. Det har haft grossist- och konsultverksamhet men för den stora allmänheten förknippas det mest med modebutiken Kofraboden i Kinna.

Butiken startade som outlet med framför allt dammode 1997 men den har också sålt herrkläder och barnkläder. Nu tvingas butiken att stänga i samband med konkursen. Företaget har begärt sig själv i konkurs. Det har varit en snabb process.

– Det akuta är väl likviditetsproblem. I och med att kunder inte betalar så blir det akut, säger ägaren Håkan Englund.

Konkursen beror på obetalda kundfakturor

Det är kunder till grossistverksamheten som inte har betalat sina fakturor och även kunder till konsultverksamheten som inte har betalat. Håkan Englund har varit konsult inom produktutveckling för textilbranschen. Han säger att företaget har haft ekonomin i balans för övrigt men han har själv fått skjuta till pengar för att det egna kapitalet ska ligga på rätt nivå.

I längden blev det ohållbart. De som drabbas är de anställda och han själv.

– Det är fyra som blir av med jobbet. Det är klart att de är inte glada, det kom som en chock för dem, säger Håkan Englund.

Bakgrunden är inte vikande försäljning.

– Den stora förloraren är jag, det är inte leverantörerna. Man blir ju bitter när man inte får in kundfakturor. Det är väl konjunkturen, säger Håkan Englund.

Swesco fashion grundades 1997 och butiken Kofraboden har haft kunder från hela kommunen men även från Göteborg.

Nu undersöker Håkan Englund om någon vill ta över företaget och driva det vidare.

– Jag har redan börjat jobba för ett omtag.

Swesco äger inte fastigheten på Näsgatan där Kofraboden har sin butik, de är hyresgäster så därför är det relativt bråttom.

Nu på fredag startar Kofraboden sin konkursutförsäljning.

LÄS MER:Så drabbades grannarna i Rydal av laxprojektet

LÄS MER:Bolag vill investera 100 miljoner i vindkraftverken utanför Öxabäck

LÄS MER:Byggföretagen positiva trots dystra ekonomiska läget