Polisen slarvade bort kikarsikte – man får skadestånd

När polisen omhändertog vapnet från en man från Mark satt kikarsiktet på. När han hämtade ut det var det borta. Detta kostar nu polisen nästan 6 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
|

I maj i år kallades polisen till en plats i Marks kommun där det uppstått bråk. De tog in en man för olaga hot och misshandel och bad samtidigt honom om koden till hans vapenskåp för att omhänderta eventuella vapen.

I skåpet fanns bland annat ett gevär av märket Browning där kikarsiktet vid tillfället inte gick att ta loss, det satt kvar på vapnet när polisen tog in det till sitt förvar.

När den gripne mannen, som har tillstånd för samtliga omhändertagna vapen, två månader senare tog sig till polisstationen i Borås för att hämta ut det polisen omhändertaget ser han snabbt att kikarsiktet som suttit på geväret inte längre sitter kvar.

l samband med att jag lämnar över koden till polis övergår ansvaret på de saker som är i skåpet på den polis som öppnar skåpet. Det är polisens skyldighet att hantera sakerna i skåpet på ett säkert sätt, vilket inte har skett i det här fallet. Polis har slarvat bort mitt kikarsikte, därav skadeståndsanspråk” skriver mannen i sitt anspråk till polisen.

Polisen erkänner att de slarvat bort kikarsiktet

Polisen i sin tur bekräftar att vapnet hade kikarsiktet monterat vid omhändertagandet:

”På ett av vapnen gick kikarsiktet dock inte att montera av och det följde då med vapnet vid omhändertagandet. Det kikarsiktet satt kvar på vapnet när detta låstes in på polisstationen. Vid utlämnandet av vapnen lämnades det som fanns att lämna ut till dig. Något kikarsikte kunde då inte påträffas.” skriver polisen utan att mer precisera var siktet kan ha tagit vägen.

Mannen får nu ett skadestånd på 5 778 kronor för det försvunna kikarsiktet.

LÄS MER:Lurade män till sexchatt på Kik– döms för försök till utpressning

LÄS MER:Så många lagliga vapen finns i Marks kommun