Så är det att vara HBTQI i Marks kommun

Platsen där HBTQI-communityt träffas är hemlig – på grund av säkerhetsskäl. De beskriver det som ett ”safe space” där man utbyter erfarenheter och umgås.
– Vi märker behovet av en trygg plats. Man får vara sig själv, där man passar in, säger Markus Gisslén från RFSL Sjuhärad.

ANNONS
LocationMark||

Mötesplatsen i Marks kommun är öppen för alla som definierar sig som en del inom HBTQI-communityt. Här kan besökare fika, pussla, spela spel eller bara umgås med andra personer. Åldersspannet på deltagarna sträcker sig från 13 år och uppåt.

Besöksantalet varierar, men vanligtvis besöker ett tjugotal personer träffarna, som arrangeras av bland andra Studieförbundet Vuxenskolan.

Platsen för mötesplatsen hålls hemlig för allmänhet, av säkerhetsskäl. Mark-Posten fick följa med på ett av tillfällena och träffa några deltagare.

De deltagare som Mark-Posten pratat med vill dock vara anonyma, då de inte känner sig bekväma att framträda med bild och namn. Därför förekommer de under fingerade namn nedan.

– Vi brukar vara här rätt ofta, säger en av deltagarna som vi kallar för Kim.

Mötesplatsen ska fungera som en säker plats för personer inom HBTQI-communityt.
Mötesplatsen ska fungera som en säker plats för personer inom HBTQI-communityt. Bild: Jenny Johansson

Enligt Kim brukar många som besöker mötesplatsen för första gången komma tillbaka.

– Det är så mysig stämning. Det är trevligt att träffa nya personer som man inte träffar så ofta. Man träffas och hänger. Ibland träffas vi och säger hej hej, säger Kim och fortsätter:

– Det är trevligt att vara här på mötesplatsen. Det pratades förut om gemenskapen och träffa personer. De som inte har så mycket vänner kan få vänner här. Det är väldigt trevligt.

Vanligt med kommentarer och fördomar i skolan

Kim och Robin går båda i skolor i kommunen. På frågan om de möter mycket kommentarer och fördomar i skolan svarar de:

– Man skulle hoppas på att det inte händer här i Sverige men det händer överallt hela tiden. Konstant med mycket fördomar och jobbiga personer som mobbar sig på skolor. Det är inte så trevligt, säger Kim.

Hur gör man när man får kommentarer?

– Det är svårt. Man kan försöka stå upp för sig själv, men det brukar skapa mer problem för en själv. Det är svårt att kunna göra något åt det. Det är svårt om man inte har någon högre ställning, säger Kim och ger ett exempel:

– Om jag skulle vara offer för mycket såna kommentarer skulle jag direkt säga tillbaka. Jag vet själv också att det gör inte så mycket skillnad, för folk slutar inte med det.

– Det som gör lite är att slå tillbaka, men då skapar det grejer från samma lärare och föräldrar. Man får tillbaks. Det blir mer och mer problem.

”Det är jobbigt i början, sen vänjer man sig”

Hur märker man det? Vilket forum är det?

– Det kan vara i verkliga livet, det kan vara alla sociala medier. Det händer konstant till de flesta inom HBTQI. Det är inget man kan göra.

Robin flikar in:

– Det är jobbigt i början, sen vänjer man sig. Det är det värsta med det.

Därför är det skönt att mötesplatsen finns, menar de båda.

– Därför är det skönt att vara någonstans där man vet att man är accepterad för den man är, säger Robin.

Hen får medhåll av Kim.

– Det är ett ”safe space”. Här kan du bara vara dig själv och ha det bra. Och träffa andra som är som en själv.

– Sen vet man att personer som är här gått igenom liknande som en själv. Då kan man vara där för andra och troligtvis kommer de vara där för dig också. Det är ju trevligt.

Hyllar mötesplatsen för HBTQI-personer i Mark

Markus Gisslén och Tulay Orre från RFSL Sjuhärad kom på besök till mötesplatsen i samband med Mark-Postens besök.

Tillsammans besöker de skolor i Sjuhärad och träffar skolelever, ungdomar och personal. Arbetet sker på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

– Vi brukar besöka 200 skolor. I år har vi hittills besökt 90 skolor, säger Tulay Orre.

Ett återkommande tema som de brukar ta upp under skolinformationerna är de sju diskrimineringsgrunderna. Vad som är okej att säga och vad som inte är okej att säga, om att visa varandra respekt.

– Alla har rätt att må bra. Vissa tror att man har rätt att säga vad som helst, utan att tänka på, eller ta ansvar för, konsekvenserna för den andra människan. Det är skrämmande faktiskt, säger Markus Gisslén.

De hyllar initiativet med mötesplatsen i Mark.

– Vi märker behovet av en trygg plats. Man får vara sig själv, där man passar in. Man hittar saker att prata om, säger Markus Gisslén och fortsätter:

– Tänk om jag hade haft en plats att gå till där jag känner mig trygg, när jag var tonåring. Det är otroligt viktigt.

Tuffare klimat för HBTQI-personer

De märker att klimatet har hårdnat ute på de mindre orterna, när det gäller attityder och fördomar gentemot HBTQI-frågor och personer i communityt.

Samtidigt är de tydliga med att det är olika bland storstadskommuner och mindre orter.

Framförallt handlar det om hur man uttrycker sig, enligt Markus Gisslén.

– Jag märker hur det är i Borås och hur det är när jag kommer ut, säger han.

Fotnot: Kim och Robin heter egentligen något annat.

HBTQI

Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Källa: RFSL

LÄS MER:De får lära sig att göra film– om åtta veckor kan det bli biovisning

LÄS MER:Från kemist i Singapore till lugnet i Örby – Mark-Posten möter Linnéa

LÄS MER:Ett himla pusslande när Ida och Almedina ordnade pussel-LAN