De får lära sig att göra film– om åtta veckor kan det bli biovisning

På Centralen i Skene får unga lära sig att göra film. När de åtta tillfällena är över hoppas man på biovisning.
– Film är den ultimata konstformen, säger filmpedagogen Henrik Dahlberg.

ANNONS
|

Fem ungdomar har slagit sig ner i sofforna i biorummet på fritidsgården Centralen i Skene söndag eftermiddag. Av filmpedagogen Henrik Dahlberg får de i uppdrag att ta tre bilder på tema vänskap, vår eller konflikt.

– Idag är första träffen och nu har vi en temaövning för att de ska komma igång med idéutvecklingen och tänka kreativt, säger Henrik Dahlberg.

Han är själv filmskapare och har för ett år sedan flyttat hit till Skene. Själva konceptet drivs av den ideella föreningen Kultur och Ungdom och det är första gången det kommer till Mark.

Satsar på längre projekt

– Tanken är att göra något längre projekt tillsammans där vi tar delar av workshoparna och nyttjar dem men också att eleverna ska hitta sina intressen och deras fokusområden, säger Henrik Dahlberg.

Terezia och Katarina Sojkova har nu tre minuter på sig att ta de tre bilderna. De drar varandra i håret, man får hoppas att det ska föreställa konflikt.

– Det kändes kul, jag håller på lite med Tiktok och sånt och tänkte att man kanske lär sig något här och att det kan vara inspirerande, säger Terezia Sojkova.

– Jag har varit med på en sådan här filmträff innan och tyckte att det var kul så jag ville göra det igen, säger Katarina Sojkova.

Gamla deltagare börjat på filmutbildning

Kursen anpassas efter deltagarnas kunskapsnivå, de som inte har så mycket erfarenhet ska kunna delta samtidigt som de med mera. Och projektet, som finansieras av Västra Götalandsregionen, har historiskt varit lyckat.

Flera deltagare har senare gått vidare till film- och skådespelarutbildningar. Men kanske viktigast av allt, många har hittat en meningsfull kamratskap och en fritidssysselsättning. Och det går att hoppa in mitt i kursen.

– Film är den ultimata konstformen, brukar jag säga. Det har alla delar så oavsett om du är intresserad av att skådespela, regissera, skriva manus, det innehåller allting. Det som är så kul är att man kan göra så mycket och allt på en gång om man är intresserad av det, säger Henrik Dahlberg.

Vill lära sig redigering

Terezia och Katarina Sojkova är inte helt säkra på vad de vill göra men det är ju inte heller meningen.

– Kanske redigering och sådant kan vara kul att lära sig, säger Terezia Sojkova.

– Att göra något bakom kameran verkar vara kul, kanske typ filma, säger Katarina Sojkova.

– Jag hoppas att vi har kul i alla fall, säger Terezia Sojkova.

– Ja, det viktigaste är att ha kul, säger Katarina Sojkova.

LÄS MER:Hästtävling på is när Jórs islandshästförening bjöd in

LÄS MER:Sjuhäradsbo döms för sexbrott mot barn

LÄS MER:Hade 40 katter i hemmet – kan behöva skjuta 31 av dem