Tomas Ekberg (M): ”2024 kommer bli jädrigt mörkt”

En skakig omvärld, räntehöjningar och försiktiga konsumenter gör marknaden svag just nu. Tomas Ekberg (M) skräder inte orden när han siar om framtiden.
– Inom tre månader kommer det smäcka i konkursannonserna, tyvärr, säger han.

ANNONS
|

Mark-Posten nådde Tomas Ekberg, moderat oppositionsråd, vice ordförande i kommunstyrelsen och entreprenör, i ett helt annat ärende. Då det inte är helt ovanligt att Mark-Posten intervjuar kommunpolitiker känns det naturligt att utbyta ett par artighetsfraser i början av samtalet.

Men efter att ha fått frågan om hur det står till svarar Tomas Ekberg inte bara ”jo tack, bra” utan grumsar lite om att det både är upp och ner.

Vad menar du?

– Jo, ekonomin går igenom ett stålbad. Jag pratar med många småföretagare som har det jättejobbigt, det är det som jag tycker är tråkigt.

Hur illa är det menar du?

– De går riktigt på knäna. Jag tror att vi bara har sett början på konkurser och varsel, säger han.

Tomas Ekberg pekar framförallt ut detaljhandeln och byggbranschen som de värst drabbade.

– De har precis återhämtat sig lite efter elsmällen och så blir det en sådan här smäck att alla håller igen på sina pengar, säger han.

Skjutit skulder framför sig

Han menar att många drog på sig skulder när elpriserna var höga och att man skjutit de framför sig i väntan på bättre tider. Nu vill bankerna och elleverantörerna ha sina pengar – och de bättre tiderna som många väntade på har inte kommit.

– Jag tror att det kommer en jättesmäll efter jul, då har många byggt upp förväntningar kring julhandeln som kommer bli sämre än någonsin. Inom tre månader kommer det smäcka i konkursannonserna, tyvärr, säger han.

Han tillägger:

– Men jag hoppas att jag har fel!

Jeansson i Kinna ser ljust på framtiden

Det hoppas också Henrik Zakrisson och Stina Elzer som är två av tre delägare i klädaffären Jeansson i Kinna.

– Det byggs och grejas och det flyttar in en massa människor, det blir svinbra det, säger Henrik Zakrisson med ett leende.

Stina Elzer ser också ljust på framtiden.

– Jag tror mycket på service och att man är glad och trevlig, säger hon.

Men även de erkänner att det inte är några toppentider just nu.

– Vi kommer inte göra några all time high men vi kommer nog förhoppningsvis överleva, och det räcker ju, säger Henrik Zakrisson.

Ljusare bild på näringslivskontoret

På näringslivskontoret delar man inte heller Tomas Ekbergs nattsvarta bild. Åsa Qvist Ek är näringslivschef på kommunen.

– Det är en tuff tid men jag får till mig att man håller i och håller ut för att man tror att det kommer vända inom ett år, säger hon.

Det är dock svårt att bortse från vad man lite dramatiskt skulle kunna kalla för butiksdöden i Kinna centrum.

– Men där jobbar vi aktivt för att samverka och se hur vi kan dra mer folk till centrum och engagera mer på hemmaplan, säger Åsa Qvist Ek.

Där finns nu en platsutvecklare som ska samordna arbetet. Konkreta åtgärder från kommunen är till exempel en tidigarelagd julbelysning som ska locka till julhandel.

– Jag tror inte att det kommer bli någon jätteboom med konkurser, det kan jag inte säga. Men man vet ju aldrig.

Hon spekulerar dock vidare om att företag möjligen inte är speciellt måna om att uttrycka när det går dåligt.

– Min erfarenhet är att många kämpar på och att det är jobbigt att prata om när det är väldigt svårt. Man kanske inte säger så mycket mer än att det är tufft, säger hon.

Uppmaningen: Handla lokalt

Andra variabler som försvårar en djupare analys är att nästan hälften av företagen i kommunen är enskilda firmor som inte har samma ansvar att redovisa sina resultat. Dessutom finns det en stor variation. De bolag som exporterar gör det med framgång då svenska kronan är svag, andra lokala handlare har det tuffare.

Åsa Qvist Ek ser också ljusglimtar. Hon hänvisar bland annat till det före detta finansministern Anders Borg sade när han besökte Mark för en näringslivsträff.

– Han var snarare positiv och ser framför sig att det kommer vända inom 6-12 månader.

En sak kan dock Tomas Ekberg och Åsa Qvist Ek förenas helt i.

– Nu måste vi handla lokalt så mycket vi någonsin kan, säger Tomas Ekberg.

– Min uppmaning till alla som verkar och bor här är att handla lokalt och gå på våra restauranger, säger Åsa Qvist Ek.

Artikeln har uppdaterats med att Tomas Ekberg pekar ut byggbranschen som särskilt utsatt.

LÄS MER:Nu är det inflyttning i Kinnas nya landmärke

LÄS MER:Skrattfest på Kinna teater: ”Full fart föreställningen igenom”

LÄS MER:Företag i Mark i konkurs