Trenden har vänt: Allt färre pappor i Mark vabbar

Under de senaste 12 åren har andelen pappor som vabbar i Mark långsamt stigit. Men sedan 2021 har trenden vänt neråt och andelen är återigen under 40 procent män som är hemma för vård av sjukt barn.
– Det är en rejäl minskning, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan.

ANNONS
|

Från och med november ser Försäkringskassan att antalet dagar då föräldrar behöver vara hemma från jobbet för vård av sjukt barn, så kallat vabbande, ökar drastiskt. Förskolebarnen snörvlar och i skolan löper virus efter virus amok. Bara under november månad kommer föräldrar att vara hemma totalt 4 000 timmar för att ta hand om sin sjuka avkomma och det är kvinnorna som får dra det tyngsta lasset. Mer så nu än på länge.

Nyhetsbyrån Newsworthy har sammanställt statistik kommun för kommun om hur många vabbdagar som tas ut och framförallt vem i hushållet som gör det. Under de senaste 12 åren så har andelen män ökat i Mark. 2011 stannade siffran på cirka 34 procent jämfört med 2021 då den var uppe i 41 procent.

Svårt att veta vad minskningen beror på

Nu visar den senaste statistiken från Försäkringskassan att trenden har vänt. Från toppnoteringen på 41 procent för två år sedan till knappt 37 procent vid den nyaste mätningen 2023. En tydlig minskning som är större än felmarginalen och som därmed kan konstateras som fakta.

– Ja, ser man på siffrorna så är det en rejäl förändring de senaste två åren, det råder det ingen tvekan om. Däremot är det inte helt klart vad det beror på, säger Niklas Löfgren, analytiker på Försäkringskassan som levererar statistiken.

Än så länge finns det inga undersökningar gjorda om varför pappornas vabb-vilja minskar så alla eventuella anledningar är än så länge spekulationer. Det är Niklas Löfgren tydlig med när han bjuder på två saker han, med sin erfarenhet som analytiker, som han tror har bidragit till den relativt drastiska minskningen på kort tid.

Allt fler kan vobba

Den första hänger kvar från corona och handlar om hemarbete, eller snarare att jobba hemifrån samtidigt som barnen är sjuka och därmed inte ta ut någon tillfällig föräldrapenning.

– Det kallas att vobba, vabba och jobba samtidigt, och möjligen är det så att män i större utsträckning har jobb som kan göras hemifrån och därför inte hamnar i statistiken trots att de faktiskt är hemma och tar hand om sjuka barn, säger Niklas Löfgren och går samtidigt in på den andra anledningen: ekonomin.

När ekonomin är kärv så stannar kvinnorna hemma

Allt fler människor i Sverige märker av att ekonomin blivit ansträngd under framförallt det senaste åren och i förra veckan kunde vi läsa i Markposten om att detta bland annat innebär att par (och då i första hand kvinnor) inte har råd att skilja sig. En klassisk ”kvinnofälla” som nu möjligen fått sällskap av ytterligare en.

– Så kan det absolut vara, statistiken tyder ju på att trenden vänt sedan ekonomin blev mer knaper. Män har ju av hävd mer välbetalda jobb och då har man som par kanske inte råd att ha honom hemma. Det är ju argument som brukar återkomma när tiderna är kärva, säger Anders Löfgren, analytiker på Försäkringskassan.

LÄS MER:Lurade män till sexchatt på Kik– döms för försök till utpressning

LÄS MER:Dags att uppdatera din e-tidningsapp