Vill ta tillbaka linet till Sverige

Återställ linet till Sverige, det är budskapet för utställningen ”Lin on me”, som just nu går att beskåda på Rydals museum.
– De som redan håller på med lin är redan frälsta. Vi vill visa vilka möjligheter det finns för gemene man, säger Lill O Sjöberg, en av de som arbetat med utställningen.

ANNONS
LocationMark||

Två av dem som arbetat med utställningen är Lill O Sjöberg och Maria Zeilon.

– Det här är fantastiskt att få visa upp. Att få visa upp det fantastiska materialet. Det finns så många användningsområden, säger Lill O Sjöberg.

De båda har arbetat med projektet sedan det började ett par år tillbaka. Förhoppningen är att få igång lin som en lokal och biobaserad råvara.

– Det här är det lilla startskottet egentligen. Nu hoppas man att det ska bli en fortsättning så man kan göra verklighet av att odla lin i Sverige. Börja bereda så vi kan ha en produktion här, Lill O Sjöberg.

Lin On Me produceras av Rydals museum i samarbete med föreningen Internationellt vävcenter och Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland. Utställningen baseras bland annat på projektet 1 kvm lin och projektet Kunskapsnod för biobaserad lokal fiberråvara - Lin i fokus som drivs av Science Park Borås (projektägare), Textilhögskolan, Internationellt vävcenter Sjuhärad, RISE och Wargön Innovation.

Vill att det ska odlas lin i Sverige

Utställningen står på tre ben, enligt Lill O Sjöberg.

– Vi har det vi kallar förvaltare, vilket är alla hemslöjdsföreningar som arbetar med lin. Vi har förvandlarna, alla företag som använder lin i dag. Förnyarna och det är företag som jobbar med linkomposit istället för glasfiber.

– Lin är en gröda som passar bra i vårt klimat. Därför är det sorgligt att vi har slutat odla lin. När det egentligen funkar alldeles utmärkt.

Maria Zeilon flikar in:

– Haken är att det inte finns några beredningsverk för lin i Sverige. Det gjorde det fram till 60-talet. Nu gör man det för hand. Det vi måste översätta till något mer storskaligt. Hur ska man satsa och vem ska satsa. Återta det vi gjorde på ett nytt, modernt sätt.

Utställningen om lin pågår fram till den 29 oktober.

LÄS MER:Det här händer i Mark i sommar

LÄS MER:En hyllning till Markbygdens textilarv när Väverskans dag firades

LÄS MER:Vävcenter Sjuhärad vill ha skytteltrafik till Rydal under Väverskans dag