Fuktskadorna på Björketorps förskola var kända i mer än ett år

Istället för att göra en akut lösning för barnen och personalen på Björketorps förskola så hade Marks kommun kunnat agera redan för ett år sedan. I konsultrapporten framgår att barn och personal haft symptom som huvudvärk och allergiska besvär. Kommunens miljöinspektör är kritisk mot hur lång tid det tagit.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Mark-Posten har tidigare skrivit om fuktskadorna på förskolan i Björketorp som innebär att barnen på två avdelningar sedan två veckor tillbaka får vara i provisoriska lokaler i gymnastiksalen. Tidningen kan i dag avslöja att kommunen hade kännedom om problemen redan för ett år sedan.

Rektorn hade reagerat och påpekat bristerna för teknik- och servicenämnden redan under förra året, men det var först efter att Kristina Lindfeldt, miljöinspektör vid kommunens miljöenhet, gjord en rutininspektion i höstas som det började röra på sig.

– Det var då det kom fram att det varit problem under så lång tid. Det är nog många bitar som gjort att det inte kommit fram tidigare men det har inte varit okänt. Det finns med i protokoll, vad jag förstår så har det pågått i flera år, säger Kristina Lindfeldt.

Barnens arbetsmiljö

Hennes uppfattning är att teknik- och servicenämnden borde ha agerat snabbare och att även barn- och utbildningsförvaltningen kunde ha agerat och slagit larm till miljöenheten.

– Vi överdriver ju inte. Tillsynen är till för dem som vistas i lokalerna och här är det förskolebarn. Då får man ställa extra krav att det ska gå snabbt.

Nu är hon ändå nöjd med att det ändå blev en lösning och att det gick att hitta provisoriska lokaler för barnen.

– Sedan är det ju glädjande att de tog tag i det och gjorde undersökningen med Rise, men det skulle de ha gjort för länge sedan. Barn ska inte behöva gå i sån miljö.

Om förskolebarnen ska vara kvar i de provisoriska lokalerna en längre tid så behövs det göras lösningar för att det inte ska bli för varmt i gymnastiksalen, under vår och sommar.

Astmabesvär och andra symptom

Vid Kristina Lindfeldts egen inspektion noterade hon att förskolan hade papptak där det fanns sprickor, att det fanns många fönster i byggnaden och att ventilationen var av äldre modell. Undersökningarna som gjorts av konsultföretaget Rise är mer detaljerade.

Den första undersökningen blev klar redan i mars 2021 och den andra som följde på miljöenhetens inspektion blev klar i februari i år. I den senaste rapporten från Rise så framgår det att personal och barn haft symptom som nästäppa, huvudvärk, allergi och astmabesvär. Symptomen kopplades till innemiljön.

Kristina Lindfeldt framhåller att det är en viktig arbetsmiljöfråga och kvalitetsfråga att kommunen undersöker bakgrunden när det finns den här typen av misstankar.

– Det blir alltid billigare att förebygga, det blir väldigt dyrt i slutänden.

Hon säger också att detta inte är ett genomgående problem. De stora problemen finns i de äldre byggnaderna.

– Generellt tycker jag att man sköter skolorna, det fungerar väldigt väl i Marks kommun. De nya byggnaderna är väl utformade.

Vatten läckte in vid fönster

Förskolan är en tillbyggnad till Björketorpskolan som gjordes 1988.

I den senaste rapporten från Rise framgår det bland annat att det finns omfattande läckage vid fönster på den del av fasaden som vetter söderut. Det finns en risk att vatten runnit ned i väggen och orsakat fuktskador. Det finns även tecken på att golvmattan tagit skada av vatten som läckt in. Det noterades fuktskador i ytterväggen till korridor till de två avdelning som nu är avspärrade.

Det togs prover på en träskiva på insidan av en yttervägg. Analysen visade på riklig mikrobiell påväxt där och även på andras ytor. Mikrobiell påväxt är ett samlingsnamn för mögel, röta, blånadssvamp eller jordbakterier.

Fuktskadorna bedöms kunna påverka innemiljön och det behöver göras fortsatta utredningar.

Rise konstaterar även att det regnat in i tre rum på förskolan och att det har orsakat fuktskador.

Förslaget från utredaren är att de fuktskadade väggarna och taket ska rivas och bytas ut.

LÄS MER:Stanna eller flytta – starka åsikter om bibblan i Horred

LÄS MER:36 barn får ha förskola i idrottshall efter fuktskada

LÄS MER:Skadegörelse vid skola – rutor krossade

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.