Julgranen i Kinna är rest – därför sker det så tidigt

Under torsdagen restes julgranen i Kinna, betydligt tidigare än vanligt. Detta efter önskemål från butikerna som hoppas att det kan locka till en ökad julhandel.
– Innan har vi inte tänt upp förrän första advent, säger Anders Rehnbinder, enhetschef för gata och park.

ANNONS
LocationKinna|

Det har bara hunnit bli mitten av november men redan nu reses granarna i orterna runt om i kommunen. Och sedan flera dagar dinglar även julbelysningen från lyktstolparna, gnistrande snökristaller i mörkret.

– Innan har vi inte tänt upp förrän skyltdagen på första advent. Det är väl gammal sed, så man alltid har gjort men det är väl jättebra att man kan tänka om lite där, säger Anders Rehbinder, enhetschef för gata och park.

Tidig julbelysning ska locka till kommers

Anledningen är ett önskemål från de lokala butikerna i Kinna. Efter att flera butiker har slagit igen och att Systembolaget dessutom flyttat till Skene finns en oro bland näringsidkarna.

– Vi jobbar aktivt för att samverka och se hur vi kan dra mer folk till centrum, har Åsa Qvist Ek, chef på näringslivskontoret, tidigare sagt till Mark-Posten.

Julbelysningen hoppas man kunna få lite extra fart på julkommersen. Armaturerna är helt nya.

– Vi hade så dålig belysning tidigare så vi köpte nya redan i början på året, säger Anders Rehbinder.

Granar från kommunens mark

Granar ska nu upp på 13 orter i kommunen och de kommer huvudsakligen från det egna beståndet på kommunens mark. Tidigare har granarna köpts in så där menar Anders Rehbinder att kommunen sparar några slantar.

Förra året fördes också en diskussion gällande elkostnaderna knutna till belysningen. Den diskussionen är inte lika akut idag.

– Vi gör inga besparingar där. Det gjorde vi inte förra året heller eftersom vi såg att kostnaden inte var så hög och att vi har ett fast pris. Den nyttan det gör runt om i kommunen är viktigare än de pengar det kostar att ha det tänt, säger Anders Rehbinder.

Det är inga astronomiska belopp det är tal om. Enligt Anders Rehbinders uträkning landar elkostnaden per gran och säsong på 80 kronor. Julbelysningen för Kinna, Skene och Fritsla beräknas till 6000 kronor för samma tid.

– Nu kanske det blir något öre dyrare men jag tror vi överlever, säger han.

LÄS MER:Tomas Ekberg (M): ”2024 kommer bli jädrigt mörkt”

LÄS MER:Sveriges nyaste Systembolag finns i Skene

LÄS MER:Historisk flytt av Systembolaget flyttar Marks mittpunkt