Csaba Bene Perlenberg: Historisk flytt av Systembolaget flyttar Marks mittpunkt

Det finns ett Mark före och ett Mark efter Systembolagets flytt från Kinna till Skene, skriver Mark-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Kommunhuset i Kinna får ursäkta, men från och med onsdag har makten förskjutits i Marks kommun. När Systembolaget lämnat kommunens befolkningsmässigt största ort till fördel för grannen Skene är det inte utan att det finns fog att benämna det som en historisk dag.

Systembolaget är en alldeles särskild verksamhet vars folkliga förankring är omistlig. Dess unika position både som unik försäljare av mer eller mindre ädla drycker gör att den inte sällan är kittet som håller ihop både stora och små handelsnoder. Fråga vilken näringsidkare som helst: Finns det ett statligt detaljandelsmonopol, finns det också kommers. Att etablera sig i direkt anslutning till ett systembolag innebär också automatisk kundtillströmning.

När Markbor som inte har vägarna förbi Varberg, Borås, Kungsbacka eller Svenljunga nu får ta sig till Skene istället för Kinna när flaskor och burkar ska inhandlas, betyder det också en helt ny vardag. Dit handeln går, dit går också människorna. Och därifrån handeln försvinner, utbreder sig snart butiksdöd och förlorad framtidstro.

Att det behövs ett nytag för centrala Kinna är uppenbart.

Frågan är inte bara näringslivspolitisk – i grunden blir det en välfärdsfråga när butiker i Kinna riskerar minska i attraktivitet till förmån för köpcentrumet i Skene vars nya kronjuvel nu är Systembolaget.

I grunden handlar det om entreprenörskraft. Superentreprenören Hans-Erling Andersson har utvecklat Kungsfors köpcenter till ett attraktivt och dynamiskt centrum för handel. I Kinna finns ingen enskild företagsprofil som med lika stark övertygelse, och välfylld kassa, kämpar för att stärka och utveckla Kinnahandeln.

Den lokalpatriotiska kampen mellan Skene och Kinna är välkänd och närmast legendarisk. Men det som är bra för den ena orten på bekostnad av den andra blir snabbt till ett enda minus för hela Mark.

Det finns ett Mark före och ett Mark efter onsdagens flytt från Kinna och öppning av Systembolaget i Skene. Att det behövs ett nytag för centrala Kinna är uppenbart – som riskerar hamna i ett handelsmässigt periferi.

Vad tycker du behöver göras för att ge Kinna centrum och handeln med spännande utbud en nystart? Hör gärna av dig med dina tankar och idéer! Maila till redaktionen@markposten.se

LÄS MER:Nu öppnar Marks nya mikrobryggeri i Rydal

LÄS MER:Sveriges nyaste Systembolag finns i Skene

LÄS MER:Så går det till när Systemet flyttar till Skene

LÄS MER:Systembolaget stängt – vattenläcka kunde fått taket att brista