Kommunen nobbar stadshotellet

Turerna om vad som ska hända med det gamla stadshotellet har varit många. Nu ser det ut som att kommunen helt går miste om det. Ägaren vill utveckla fastigheten på egen hand och ett förslag är att det blir bostäder.

ANNONS

När Didrik Holm med Urban Properties köpte Stadshotellet våren 2021 i centrala Kinna hade han hoppats kunna renovera byggnaden och sedan samarbeta med kommunen. Utvecklingen blev det motsatta och något samarbete mellan parterna ser ut att gå förlorat. Borås Tidning var först med att rapportera detta.

– Vi är fastighetsutvecklare. Vi hittar fastigheter som vi renoverar eller så bygger vi något helt nytt och sen säljer vi vidare, säger Didrik Holm till Mark-Posten.

Didrik Holm och hans företag Urban Properties fick nys om fastigheten genom kontakter som tipsade. Bolagets erfarenheter med att renovera fastigheter gjorde Stadshotellet till ett intressant projekt.

– Vi såg det bland annat som ett möjligt renoveringsprojekt, säger Didrik Holm.

Planer på äldreboende

Han förklarar att företaget jobbar med återbruk och sällan river byggnader som företaget engagerar sig i. Ibland har de byggt helt nytt på obebyggda fastigheter.

Urban Properties gjorde utredningar precis inför köpet och under första månaden efter köpet. Därefter bestämdes sig företaget för att satsa på att skapa ett äldreboende och tog in partnern Altura.

– För att få den strukturen som krävs av ett äldreboende så lämpade det sig mest med att riva och bygga nytt.

Nästa problem var att kommunen inte ville hyra lokaler avsedda för äldreomsorg. Alturas affärsidé är att hyra ut.

– Vår partner bygger sin affärsidé på det sättet. Så vi gick skilda vägar med dem, säger Didrik Holm.

Det tidigare Stadshotellet har därmed stått tomt och obebott sedan asylboendet upphörde för ett antal år sedan.

Liberalerna vill bygga om till kommunhus

Liberalerna i Mark har engagerat sig i Stadshotellet och har lämnat in en motion om att kommunen skulle köpa tillbaka byggnaden för att göra om till nytt kommunhus.

– Det vore tacknämligt om något hade gjorts åt hotellet, säger Maria Aronsson Dahl, gruppledare för Liberalerna och kommunfullmäktigeledamot.

Hon har inte tagit del av underlaget men även om det inte blir något kommunhus vill hon se att något händer med fastigheten. Även om kommunen eventuellt betalar ett överpris.

– Några miljoner på 50 års sikt är inte så mycket. Det är en attraktiv tomt men det finns andra alternativ och vi motsätter oss inte en annan typ av byggnation. Ståndpunkten är att något måste hända så att vi inte har kvar en skamfläck i centrala Kinna som syns från riksväg 41, säger Maria Aronsson Dahl (L).

Ulf Dahlberg (S) nobbade hotellet

Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Ekberg (M) har ordföranden Ulf Dahlberg (S) tagit ett beslut om att inte gå vidare med hotellfrågan. Ett beslut som Tomas Ekberg (M) ställer sig bakom.

– Det känns inte relevant att använda skattepengar för att balansera upp ett dåligt köp hos ett privat företag, säger han.

Han menar att Urban Properties köpte fastigheten rent spekulativt men saknade lokalkännedom och kunskap om den lokala marknaden. Företaget gav 12 miljoner för hotellet. Mark-Posten har inte fått tillgång till den värdering som kommunen gjorde men enligt Tomas Ekberg (M) handlar det om cirka 3,5 miljoner.

– Däremellan är glappet alldeles för stort, de kommer aldrig släppa den mellanskillnaden och vi kan inte betala överpris för att en exploatör har investerat fel, säger Tomas Ekberg (M).

Kommunen har alltså inte lagt något bud på fastigheten, men även om de hade matchat de 12 miljonerna så är det inte säkert att Urban Properties gjort sig av med byggnaden.

– Det handlar egentligen inte om 12 miljoner kronor. Jag tror att om vi kunde få renovera byggnaden och göra om det till lägenheter eller kontor till exempel, så hade värdet varit mycket högre än tolv miljoner kronor, säger Didrik Holm.

Några konkreta planer på att bygga om Stadshotellet till bostäder finns dock inte i dagsläget.

LÄS MER:Sommarkollot på Kinnagården blir av till slut

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

LÄS MER:Anis don Demina och Kiana klara för Mingla i Mark