Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

Centerpartiets utbildningspolitiske talesperson Niels Paarup-Petersen är starkt kritisk till ett system där skolor utan tillstånd får ett halvår på sig innan det får konsekvenser för skolan.

ANNONS
|

Mark-Postens artikel i onsdags om skolinspektionens kritik mot Montessoristiftelsen Lära för livets verksamhet väckte starka reaktioner och frågan kommer nu även att tas upp i riksdagen.

En av dem som reagerat är Centerpartiets utbildningspolitiske talesperson, riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen. Han skriver på Twitter att Skolinspektionen måste kunna agera tuffare.

– En skola som opererar utan tillstånd har jag inte hört talas om förut. Finns det fler hemliga skolor? säger Niels Paarup-Petersen (C) till Mark-Posten.

Det handlar om Montessoristiftelsen Lära för livet i Varbergs kommun som även driver filialen The Montessori Centre for Work and Study utanför Sätila i Marks kommun. Stiftelsen saknar tillstånd för verksamheten i Marks kommun och Skolinspektionen kräver att stiftelsen åtgärdar detta och flera andra brister.

Niels Paarup-Petersen (C) säger att hela situationen är märklig.

– En icke existerande skola, det kan man ju undra över. För det första så är det smått absurt att det finns skolor som inte har tillstånd, som inte finns i systemet och som får skolpeng. Det är helt utanför systemet och det enda Skolinspektionen kan säga är att ni får ett halvår på er, säger Niels Paarup-Petersen (C) till Mark-Posten.

Han kommer nu att lämna in en skriftlig fråga till skolminister Lotta Edholm (L).

Vill se omedelbara konsekvenser

Där kommer centerpartisten bland annat ställa att fråga om statsrådet accepterar ”att det inte får omedelbara ekonomiska konsekvenser att i flera år bedriva skolverksamhet utan tillstånd och utan Skolverkets kännedom och tjäna skattepengar på samma - och om inte hur tänker statsrådet agera för att stoppa sådant?”.

– De har tjänat pengar på olaglig verksamhet. Det måste få omedelbara konsekvenser, inte om ett halvår, säger Niels Paarup-Petersen (C).

Han har förståelse för att ministern inte har kännedom om det aktuella fallet. Frågan handlar om hur reglerna ska se ut i framtiden. Niels Paarup-Petersen har heller inget generellt emot friskolor.

– Det är klart att vi ska ha friskolor. De flesta gör ett jättebra jobb men vi behöver styra upp reglerna för finansiering.

Det som han vill se är ett system där Skolinspektionen får möjlighet att döma ut ett vite omedelbart när det rör sig om en skola som bryter mot lagen.

Att stänga en skola omedelbart ser han inte som en bra lösning med tanke på att elevernas rätt till utbildning.

LÄS MER:36 barn får ha förskola i idrottshall efter fuktskada

LÄS MER:Berghemsbarnen utan skolskjuts – nu svarar politikerna

LÄS MER:118 miljoner i överskott för Marks kommun