Snart kan två nya förskolor börja byggas

Kommunen växer och det behövs fler platser på förskolorna. Dessutom behöver äldre förskolor ersättas. Nu finns det planer för bland annat Ubbhult, Björketorp och Sätila.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Inom kort kommer kommunen att begära in anbud från byggföretag för att kunna bygga två nya förskolor. Det kan vara en lång process och det finns alltid en osäkerhet när exakt en byggnad kan vara klar att tas i bruk men ambitionen är att förskolorna ska stå klara till hösten 2025.

– Björketorps förskola är ju tänkt att vi ska bygga om och bygga ut så att vi kan flytta in där hösten 2025, säger Malin Ankarstrand.

Hon är enhetschef för lokaler vid barn- och utbildningsförvaltningen och är väl medveten om den situation som har uppstått med fuktskador i Björketorp och som Mark-Posten har skrivit om.

”Har varit väldigt förstående”

Malin Ankarstrand berömmer personalen på förskolan och skolan som har varit kreativa och försökt att hitta en provisorisk lösning i en akut situation.

– Både barn och vårdnadshavare har varit väldigt förstående. Personalen har varit kreativ och snabb med att hitta en lösning.

Förutom den akuta situationen med fuktskador så behövs det mer utrymme eftersom det börjar bli trångt för de 80 barn som har sin barnomsorg där i dag. Efter att förskolan byggts till blir lokalerna mer flexibla och ändamålsenliga men det kommer också att finnas plats för 100 barn när allt är klart.

Paviljonger ska ersättas

Ubbhult ska också få en ny förskola, det projektet pågår parallellt med Björketorp och upphandlingen görs i samma veva.

– Där ska det byggas helt nytt för att ersätta paviljonglösningen.

Den nya skolan och förskolan i Ubbhult är beräknade för 100 respektive 80 elever.

Barn- och utbildningsförvaltningen har fler projekt som ligger lite längre in i framtiden. I Hyssna behövs det en ny förskola som ska komplettera den som finns.

– Den vi har där är full. Där har jag ingen tidsplan ännu, säger Malin Ankarstrand.

I Kinna ska Snickargårdens förskola byggas ut. Där pågår det en förstudie, man behöver utöka utrymmet för att kunna ta emot upp mot 45 fler barn.

I Skene byggs det just nu en ny förskola som ska stå klar till höstterminen 2024.

Det finns även behov av förstudier till en ny förskola i Horred.

Kommunen väntar på en ny befolkningsprognos som kommer i slutet av mars, med hjälp av den statistiken går det att få en tydligare bild av hur behoven kommer att se ut i framtiden.

Aktuellt sedan 2018

Under kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare i veckan beslutades det att godkänna planerna för en ny förskola i Sätila, och skicka projektet vidare för projektering.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) anser att det är på tiden.

– Kommunen har arbetat med frågan sedan 2018. Det har nästan gått över i en akut situation för personal och barn, säger han.

Nu är det upp till teknik-och servicenämnden att göra en upphandling och påbörja projekteringen.

– Det är mycket positivt, säger Ulf Dahlberg.

LÄS MER:Ny förskola för 120 barn på gång i Skene

LÄS MER:36 barn får ha förskola i idrottshall efter fuktskada

LÄS MER:Fuktskadorna på Björketorps förskola var kända i mer än ett år

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.