Snart kommer halkan – så förbereder sig kommunen

Mild väderlek har bitit sig fast under hösten men nu börjar det bli dags för den tjocka jackan, halsduken – och vinterdäcken. På kommunen förbereder man sig för vinterväglaget.
– Vi har beredskap 24 timmar om dygnet, säger Anders Rehbinder, enhetschef för gata och park.

ANNONS

Temperaturen har börjat krypa under nollan på flera ställen i Mark det senaste och den första snön kommer lika oväntat varje år. I år kan det bli på söndag enligt SMHI – om det inte faller som regn istället. Väderprognoser får man som bekant ta med en nya salt.

Och på tal om salt. Kommunen anser sig väl förberedda på ett svårare väglag.

– Vi har egna fordon som saltar inom centralorten Kinna, Skene, Örby och så plogar vi på en del ställen själva, säger Anders Rehbinder, enhetschef gata och park.

Beredskap dygnet runt

Från första november till sista mars finns en beredskap att oavsett tid på dygnet kunna bege sig ut för att skotta och ploga.

– Sedan har vi entreprenörer som hjälper, men det är alltid svårt det där att alla vill att man ska ta deras ställe först, säger Anders Rehbinder.

Fem personer turas om att en vecka i taget vara beredskapsledare. Då beger man sig ut runt klockan fyra på morgonen och bedömer om det finns risk för halka.

– Då kan man ringa ut de tre stycken som kan åka ut och salta och ploga, säger han.

”Kan regna i Haby och snöa i Fritsla”

Om det kommit mycket snö kopplas entreprenörerna in. Till sin hjälp har beredskapsledarna olika appar men det är inte alltid de är helt tillförlitliga.

– En gång skulle det vara snö i Kinna och Skene men där kom inget. Körde man upp till Skene skog däremot var det så mycket snö att man fick hålla på i tre timmar och ploga. Det kan regna i Haby och snöa i Fritsla, säger Anders Rehbinder.

Därför är de även ute och kontrollerar hur väglaget faktiskt ser ut runt om i kommunen.

– Kommunen har en bra beredskap men vi kan inte vara överallt.

En liten uppmaning har Anders Rehbinder också.

– Vintertid är det halt och det måste man tänka på även om det inte ser halt ut. Det kan få förödande konsekvenser. Man måste ta det jätteförsiktigt så att man inte skadar sig eller någon annan, säger han.

LÄS MER:Julgranen i Kinna är rest – därför sker det så tidigt

LÄS MER:Sveriges nyaste Systembolag finns i Skene

LÄS MER:Byggföretagen positiva trots dystra ekonomiska läget