Fullt utvecklad brand i garage i Öxabäck

En bilbrand bröt ut i ett garage i Öxabäck på onsdagskvällen. Räddningstjänsten kallade in flera resurser för släckning, som försvårades av explosiva gasflaskor i byggnaden.
– Det är superfarligt om det exploderar, säger Andreas Persson, vakthavande befäl vid Särf.

ANNONS
|

Larmet inkom klockan 16.58. Räddningstjänsten larmade ut flera enheter och släckningsarbetet komplicerades av gasflaskor och explosionsrisk.

– Det är en fullt utvecklad brand. Det finns också gasflaskor i byggnaden så vi iakttar försiktighet, sade Andreas Persson, vakthavande befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Särf) i det inledande skedet.

Byggnaden är ett fristående garage till en villa. Branden började i en parkerad bil.

– Det har börjat brinna i motorutrymmet, garaget har också fått skador, säger Persson.

Skyttar tillkallade

Räddningstjänsten kunde vid klockan 18 konstatera att läget var under kontroll och kunde skicka hem alla utom insatsledare och en släckningsresurs. Det som dock återstod var explosionsrisken.

– Vi har skyttar på väg till platsen för att punktera gasflaskorna, säger Andreas Persson.

Skyttarna från stationen i Borås är specialtränade för att oskadliggöra tryckkärl som kan sprängas vid höga temperaturer.

– De vet hur man hanterar ett gevär. De skjuter med spårljus, alltså en projektil som brinner när den far genom luften. Den penetrerar stålet och tryckkärlet töms på den farliga gasen, säger han.

Gasflaska oskadliggjord

Insatsen genomfördes med gott resultat, vilket var för väl, en av behållarna innehöll nämligen den explosiva gasen acetylen, förklarar Persson. Vid explosion kan tuben skjuta iväg i hög hastighet.

– Det var två flaskor i garaget och den ena var var acetylen till en svets. Det är superfarligt om det exploderar, där gäller 300 meters säkerhetsavstånd, säger Persson.

Polisen: ”Fattat eld av okänd anledning”

Polisen har varit på plats och gjort sig en bild av händelseförloppet. En anmälan skrevs om brand utan misstanke om brott. Det finns inga uppgifter om personskador.

– Det är en man som har kört in bilen i garaget och en dryg kvart senare ser han hur det kommer rök därifrån. Den har fattat eld av okänd anledning, säger Jens Andersson, polisens presstalesperson.

LÄS MER:Bengt-Einar ”Sotarn” Johansson har avlidit

LÄS MER:Hyssnatjejen vann SM-guld med Hammarby

LÄS MER:Systembolaget stängt – vattenläcka kunde fått taket att brista