Gamla motorer som denna är mycket skadliga för hav och sjöar.
Gamla motorer som denna är mycket skadliga för hav och sjöar. Bild: Sweboat

Larmet: Gamla båtmotorer läcker en tredjedel av bensinen

Nästan var fjärde motorbåt har en tvåtaktsmotor med förgasare, trots att de varit förbjudna att sälja sedan 2007. Nu startar Havs- och vattenmyndigheten en kampanj för att få svenskar att slänga sina gamla tvåtaktsmotorer som läcker ut en tredjedel av all bensin man tankar i dem.

ANNONS
|

Enligt Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har oljeutsläppen stor negativ påverkan på känsliga havs- och vattenmiljöer. Bensin är nämligen mycket giftigt för vattenlevande organismer och de mest skadliga substanserna sprids uppåt i näringskedjan. Exempel på de skadliga ämnena som finns i bensin är de giftiga kolvätena – PAH:erna.

30 procent av den bensin man tankar i en gammal tvåtaktsmotor med förgasare går rakt igenom motorn och ut i vattnet.

”Du kan tänka så här: för varje liter du tankar så tankas också vattnet med upp till tre deciliter oförbränd bensin”, skriver Patrik Cederlöf, projektledare på Länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten.

2 000 ton bensin i hav och sjöar

Varje år innebär det att cirka 2 000 ton bensin släpps rakt ut i våra hav och sjöar. Detta leder till nedsatt reproduktion och tillväxt, genetisk påverkan och cancer hos fiskar, fåglar och människor.

Sammanlagt finns det runt 150 000 tvåtaktsmotorer med förgasare i Sverige och nu hoppas HaV och andra aktörer som Transportstyrelsen, Båtretur och Skärgårdsstiftelsen att fler ska byta ut de gamla motorerna till nya mer miljövänliga alternativ.

”Byt helst till en elmotor, en fyrtaktare eller en modern tvåtaktare om du vill ha en ny motor. De har lägre bränsleförbrukning, renare avgaser och en lägre bullernivå än tvåtaktarna med förgasare”, säger Lina Petersson, sakkunnig i båtmiljöfrågor på Transportstyrelsen i HaV:s pressmeddelande.

Det nationella insamlingssystemet Båtretur tar emot tvåtaktsmotorer kostnadsfritt under hela 2023.

LÄS MER:Skeneföretaget Malwa skördar guld med sin skogsskördare

LÄS MER:Nu ska alla gamla lysrör bytas ut i Marks kommun efter EU-beslut – tar 8 år till

LÄS MER:Fuktskadorna på Björketorps förskola var kända i mer än ett år